„Роснефт“: Време е Русия да започне да играе по „правилата“ на САЩ и ЕС

Руската нефтена компания „Роснефт“ предложи на президента Владимир Путин списък с мерки за подкрепа на икономиката в условията на криза и въведените санкции, пише „Комерсант“.

Компанията предлага да се ограничи международното сътрудничество в използването на руските модули на МКС, както и да се забрани обезвреждането на ядрени отпадъци от страните от ЕС и САЩ на територията на Русия.

„Роснефт“ предлага също така и да бъде конфискувано имуществото на западните страни и техните граждани в Русия като мярка за сигурност към неизпълнените договори. САЩ с всяка изминала година конфискува имуществото на цели държави и отделни компании, като правят това на базата единствено на президентските укази. Подобен род  действия американската страна обяснява със запазване на националните интереси на страната. Крайно време е и Русия да започне да играе по „правилата“ на САЩ.

„Роснефт“ смятат за напълно обосновано въвеждането на изисквания към компаниите от газовия сектор за осъществяване на плащанията по дълговете пред европейските и американските банки на основание на отделното решение на Банката на Русия. Компанията предлага въвеждането на забрана за износ на доставеното в Русия нефтогазово оборудване, по отношение на което или по отношение на компанията, която го е внесла, са били въведени санкции.

„Роснефт“ предлага също така да бъде разгледано въвеждането на 100%-ва предплата за газовите доставки в ЕС. Учудващо е, че Русия дотавя газ във вид на търговски заем. ЕС никога нищо не е предоставяла на Русия назаем. Време е и Русия да започне да играе по „правилата“ на ЕС.

Необходомо е замразяването на проекта за строителството на газопровода South Stream. Еврокомисията неведнъж се опита да спре този проект, но от „Роснефт“ са убедени, че в крайна сметка трудности ще настъпят в ЕС, а не в Русия. Още повече, че руската страна взима кредити и влиза в дългове за строителството на „Южен поток“ със свои средства за радост на ЕС.

„Въпреки видимото противодийствие, ЕС е прекалено заинтересован в реализирането на този проект, тъй като проблемът за енергийната безопасност на Европа се решава за сметка на средствата на Русия. В днешния си вид проектът е крайно рискован заради плановете на ЕС да използват 50 % от построените от „Газпром“ мощности за изпомпване на газ от неруски произход“, отбелязва източник на „Комерсант“.