„Росийская Газета“: Македония под напрежение

В Македония привържениците на правителството и опозицията имат намерение да се борят до край. При това опозицията не разполага с позитивна програма, а привържениците на премиера се въздържат от критики на властта. Според експертите Русия може да се превърне във фактор, който да не позволи разгарянето на нов конфликт на Балканите, пише „Росийская Газета“, цитирани от ИА „Фокус“.

„Събитията в Македония не означават, че тази страна представлява слабо звено сред балканските държави.

Те означават просто, че САЩ се опитват да вкарат в релси още един „непослушен“ играч“, заяви ръководителят на Центъра по изучаване на съвременни балкански кризи към РАН Елена Гускова.

„Македония прояви елементи на самостоятелност в своята външна политика- подкрепа за „Турски поток“ и празнуване на 70-годишнината от Победата. И разбира се, отказ от подкрепата за санкциите по отношение на Русия. Ето такива елементи, не понравили се на ЕС, са навели на мисълта, че и тук властта трябва да се смени. Въпреки, че е била избрана съвсем наскоро.

Сценарият много прилича на този , използван в Сърбия при свалянето на Милошевич. По правило, тези „майдани“ имат за цел предизвикването на избори. Но в Македония има нюанси.

Ситуацията там се различава от другите страни, където сценариите на цветните революции минаваха леко. Преди всичко- на власт в Македония е силна партия, получила мнозинство на изборите. Начело на правителството и страната стоят популярни и уверени в силата си политици.
Много е важно това, че веднага , когато избухнаха събитията, руският министър на външните работи Сергей Лавров обозначи причините за тях, че те са свързани преди всичко с ориентацията на Македония към Русия и изразяването на определена македонска самостоятелност. Струва ми се, че именно Русия може да се превърне в този обективен фактор, който да не позволи на балканите да се разгори нов конфликт“, добави Гускова.