“Росатом” ще продължи да развива атомния ледоразбивачен флот

ДК “Росатом” има намерение да продължи курса на развитие на атомния ледоразбивачен флот (АЛФ), който дава уникално конкурентно предимство на Русия, заяви генералният директор на ДКА лексей Лихачов, който направи работно посещение на Росатомфлот в Мурманск и се срещна с капитаните на атомните ледоразбивачи, съобщи изд. „Мурман„, цитиран от atominfo.bg

Както съобщава отделът за комуникации на компанията, новият ръководител на Росатом се е запознал на място с хода на плановия ремонт на ледоразбивача „Ямал“, изкачил се е на борда на буксира „Пур“, посетил е учебно-тренировъчния център за подготовка на екипажите и други обекти, а също така е провел работно съвещание с ръководителите на предприятието.

Според мнението на Лихачов, единственият в света АЛФ представлява ефективен инструмент за осигуряване на геополитическите интереси на Русия в Арктика.
В речта си пред капитаните на атомните ледоразбивачи ръководителят на Росатом посочи, че развитието на товарните превози по Северния морски път, усвояването на арктическия шелф и транспортиране на въглеводороди, съпровождане на корабите на ВМФ и арктичните научни изследвания – всичките тези задачи се решават с помощта на плавателните съдове на Росатомфлот.

“Ние имаме намерение и по-нататък да развиваме АЛФ, който дава уникално предимство на нашата страна”, отбеляза Лихачов при срещата си с капитаните.

Сега Росатом реализира програма за обновяване на АЛФ, в рамките на която се строят ледоразбивачи от ново поколение, които са способни да работят както в моретата на Арктика, така и в устията на сибирските реки.
На 16-ти юни 2016 година бе пуснат на вода пилотният универсален атомен ледоразбивач от ново поколение „Арктика“ (проект 22220). Общо по поръчка на Росатомфлот „Балтийский завод“ ще построй три атомни ледоразбивачи по проекта 22220: пилотният „Арктика“ и серийните „Сибир“ и „Урал“.