„Росатом“ с интерес към АЕЦ „Белене“ само като строител

Енергийният министър Теменужка Петкова е запознала руската ядрена корпорация „Росатом“ с намеренията на българското правителство да възобнови изграждането на АЕЦ „Белене“ като обяви приватизация на активите в замразения към момента проект, но отговорът на руснаците е бил, че по-скоро нагласата на „Росатом“ е да бъдат само изпълнител при евентуална реализация на ядрения строеж.

Това съобщи Петкова пред български журналисти в Москва след среща във вторник с шефа на „Росатом“ Алексей Лихачов, по чиято покана тя се включи в Деветото международно ядрено изложение Атомекспо, провеждащо се в Москва и организирано от държавния руски ядрен концерн.

„Когато имаме среща с колегите от „Росатом“, темата АЕЦ „Белене“ няма как да не присъства. Колегите от „Росатом“ са добре запознати с намеренията, които имаме във връзка с възможността за реализиране на оборудването на проекта на АЕЦ „Белене“. Вие знаете, че ние неколкократно сме заявявали, че оползотворяването на това оборудване за този проект е много важна наша задача. Важна е за това, защото от една страна в контекста на едни от последните промени, които бяха приети съгласно Парижкото споразумение по отношение на големите горивни инсталации, това ще наложи и преосмисляне на енергийната стратегия на България“, посочи Петкова, давайки недвусмислена заявка, че възобновяването на ядрения строеж ще е обосновано с нуждата от нови мощности заради затварянето на въглищните, които не могат да покрият новите екоизисквания на ЕС.

„Ние ще се борим за това да получим дерогация от Европейската комисия за удължаването на живота на експлоатация на тези големи горивни инсталации. Но така или иначе трябва да се мисли и в по-далечна перспектива за развитието на енергийния сектор в България“, посочи енергийният министър.

Тя припомни, че в момента Икономическият институт към БАН прави енергийната стратегия на страната с хоризонт 2050 г., в която място трябва да намери и реализацията на произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

„С „Росатом“ обсъдихме тази наша визия, възможността този проект да се реализира на пазарен принцип и, разбира се, участието на „Росатом“ при изпълнението на този проект мисля, че е вън от всякакво съмнение, тъй като „Росатом“ е конструктор на проекта, те са изработили това оборудване. Затова нашето сътрудничество с „Росатом“ е много знаково в тази посока“, каза още Теменужка Петкова.

Тя обаче призна, че „по-скоро нагласата на „Росатом“ е да бъдат изпълнител при евентуална реализация на този проект“.

Това означава, че руснаците към момента нямат интерес да инвестират в АЕЦ „Белене“, въпреки многократните им подобни изявления преди ядреният строеж да бъде прекратен с правителствено и парламентарно решение през март 2012 г. След арбитражното осъждане на българската „Национална електрическа компания“ да плати на дъщерната на „Росатом“ компания „Атомстройекспорт“ 620 млн. евро за поръчаното оборудване, първият зам.-изпълнителен директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви, че след като се платят парите са възможни всякакви варианти. Сега обаче се оказва, че съвсем не е така.

„Ние ще проведем, разбира се, една процедура по приватизация, така както нееднократно сме имали възможност да заявим. Ако евентуално тази процедура не приключи успешно, ще мислим и за реализация на възможността за изграждане на VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ с оборудването за „Белене“. Като изграждането на VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ отново ще бъде свързано с активното участие на нашите партньори от „Росатом“.

От страна на руската компания бил проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта като строител.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на „Русатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ Евгений Салков. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, заяви тя.

Лицензите на двата блока изтичат съответно през ноември 2017 и октомври 2019 г. Модернизацията на V блок е в по-напреднал етап и се провежда паралелно с плановите ремонти на реактора. Очаква се до есента българския ядрен регулатор да се произнесе за нов десетгодишен лиценз.

По-рано през деня по време на ядрения форум Всеволод Витязев, началник отдел „Управление на проекти“ за Централна и Източна Европа на „Русатом Сервис“, увери, че по график се движат работите и по обследването на състоянието на оборудването и системите на VІ блок на ядрената ни централа.

Те ще приключат както е предвидено през юни 2018 г. Всички обосновки, които специалистите на „Русатом Сервис“ правят, предвиждат работа на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ при мощност 104%, също както са разработките за V блок.

През 2016 година работата беше напрегната, защото се провеждаше обосновка за удължаване експлоатационния живот и на Пети блок, коментира Витязев. Но там дейностите приключиха и консорциумът начело с „Русатом Сервис“ предадоха документацията на АЕЦ „Козлодуй“ и Агенцията за ядрено регулиране в края на миналата година, посочи той..

Опитът от експлоатацията на хилядамегаватови реактори от ВВЕР в Русия показва, че те могат да работят безопасно поне 50-60 години, допълни представителят на „Русатом“.

Източник: Медиапул