„Росатом” се превърна в абсолютен лидер със строежа на 44 ядрени блока по света

По мащабите на своята работа компанията „Росатом” стана играч №1 в световната ядрена енергетика. Това заяви днес старши вицепрезидентът на дъщерната фирма „Русатом Оверсийз” Леош Томичек по време международната конференция „ВВЕР 2016” в Прага. Традиционният специализиран форум е посветен на добре изпитаната и широко използвана руска реакторна технология.

„Росатом” изпълнява в момента 44 проекта за израждане на нови ядрени блокове, като 8 от тях са в АЕЦ на територията на Русия, а 36 – в различни страни в Европа, Азия и Африка, съобщи Томичек. Няма друга компания в света, която може да се похвали с толкова голям портфейл от поръчки. В него влиза изграждането на два нови блока по 1200 мегавата в унгарската АЕЦ „Пакш”, един блок със същата мощност в АЕЦ „Ханхикиви” във Финландия, два блока по 1200 мегавата в Беларуската АЕЦ, два по 1000 мегавата в Йордания, както и нови ядрени мощности в Китай, Индия и Иран.

Всички руски реактори, които сега се строят, са от трето или „3 плюс“ поколение, подчерта мениджърът. Това означава, че те удовлетворяват всички най-съвременни изисквания за безопасност – както на Международната агенция за атомна енергия, така и на равнище ЕС, а също и на всяка отделно взета държава.

Заедно с разширяването на географиката на ядрените проекти, компанията увеличава поръчките, изпълнявани от местните индустрии. „За всички чуждестранни проекти „Росатом” държи вратите отворени за фирмите от съответната страна, които са готови да доставят конкурентни стоки на конкурентни цени”, подчерта Томичек. Като пример той посочи, че руските доставки за новите блокове в китайската АЕЦ „Тянван” вече не превишават 34%.

По време на конференцията представители на ЧЕЗ и „Шкода” обявиха очаквания, че чешки машиностроителни компании ще изпълнят поне 70% от доставките за бъдещото изграждане на поне два нови блока – по един в АЕЦ „Темелин” и АЕЦ „Дуковани”.

„За изграждането на един нов блок в АЕЦ са необходими около 100 000 различни компонента. Работим на принципа „Купуваме там, където работим”, заяви Валерий Зоря, началник на „Управление на проектите за изграждане на нови АЕЦ в Европа” в структурата на „Атомстройекспорт”, част от структурата на „Росатом”. „Транспортните разходи понякога са толкова големи, че предпочитаме да купим оборудването от европейски производители, вместо да го доставяме от Русия. Така че – обръщайте се към нас”, призова той представителите на индустрията.

За улеснение на чуждестрранните производители в „Росатом” е създаден електронен каталог на оборудването, за което се търсят доставчици, обясниха още на престижния форум „ВВЕР 2016“ в Прага.

Автор: Весела Ванева, iNews.bg