„Росатом” планира изграждането на атомна електроцентрала в Йордания

Руската държавна корпорация „Росатом” планира да изгради атомна електроцентрала в Йордания през следващите години, съобщава БТА. Предвижда се изграждането и експлоатацията на йорданската атомна електроцентрала да се финансират с инвестиции, привлечени на пазарите в Русия, Йордания и трети страни.

Държавната корпорация „Росатом”, заедно с министерство на външните работи на Русия и други заинтересовани федерални органи на изпълнителната власт и организации, са разработили проект за руско-йорданско споразумение за сътрудничество при изграждане и експлоатация на АЕЦ на територията на арабското кралство

Проектът за споразумение е разработен в изпълнение на международните задължения на Русия.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев вече подписа разпореждане за сключване на междуправителствено споразумение между Русия и Йордания за сътрудничество при изграждане и експлоатация на ядрена централа на територията на Йордания.

Изпълнението на споразумението ще се отрази положително на развитието на ядрения сектор на Русия и ще позволи да се осигури дългосрочно захранване на предприятията от отрасъла на страната, прогнозират експерти.

През 2014 г. „Росатом” има подписани официални документи за изграждане на редица атомни централи в различни страни по целия свят /БТВ