Романо Проди призова за незабавна отмяна на санкциите срещу Русия

Бившият председател на Европейската комисия и бивш премиер на Италия Романо Проди призова европейците незабавно да отменят антируските санкции, преди да го е направил американският президент Доналд Тръмп, съобщи РИА „Новости“

В интервю за италианския вестник „Ла Стампа“ Проди заяви: „Санкциите срещу Русия трябва бързо да бъдат отменени. В това съм твърдо убеден. Вие може да жертвате себе си заради солидарна политика, но когато няма солидарност, е излишно да се упорства. Дайте да изпреварим събитията и да изземем от САЩ привилегированата им роля спрямо Русия“, призова Проди.“Струва ми се, че ЕС въобще не реагира на изявленията на Тръмп, които вещаят революция в отношенията с ЕС. Удивлявам се, че още никой не е поставил въпроса за спешна необходимост от свикване на извънредна среща на върха. А такава, според мен, трябва да има. Нещо повече, трябва да бъде предприет „изпреварващ маньовър“ по въпроса за санкциите срещу Русия“, заяви Проди.Говорейки за политиката на Тръмп спрямо ЕС, бившият италиански премиер подчерта, че критиките на новия американски президент са насочени предимно срещу Германия като лидер на ЕС.

„Германия винаги е било отличникът на Европа, винаги е имала органични отношения със САЩ, тя първа въведе санкции срещу Русия, дори в разрез с непосредствените си материални интереси“, посочи Проди, като добави, че в отношенията между САЩ и Германия „верността определя силата и обратното“.

Бившият италиански премиер обаче не изключи промяна в досегашната политическа линия на Берлин, предвид зачестилите напоследък изказвания на немски политици, от които може да се направи извод, че Германия обмисля възможността да се откаже от еврото и да продължи самостоятелно напред.

„Ако Тръмп добре е обмислил това, което каза през последните дни, а той несъмнено го е направил, то той залага на по-нататъшния разкол в Европа“, казва в интервюто Проди.