Роднините на загиналите в Сирия пилоти на Ми-25 ще получат застрахователно обезщетение в размер на 2,3 млн. рубли

Роднините на загиналите военни пилоти-инструктори, чийто вертолет бе свален в Сирия, ще получат застрахователно обезщетение в размер на 2,3 млн. рубли от компания „Согаз“. Това съобщи първият зам.-председател на компанията Николай Галушин, предаде ТАСС.

„Всички военни на министерството на отбраната на РФ са застраховани в „Согаз“. Ще им бъде изплатено обезщетение“, каза той, като отбеляза, че самият вертолет не е бил застрахован. „Не се застрахова участващата в бойни действия военна техника“, поясни Галушин.

На 9 юли министерството на отбраната на Русия потвърди информацията, че военните пилоти-инструктори Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин са загинали в Сирия.

„На 8 юли 2016 г. руските военни пилоти-инструктори Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин са извършвали наблюдателен полет със сирийския вертолет Ми-25 с боен комплект в провинция Хомс (Сирия). В този момент източно от Палмира голям отряд от терористи от ИДИЛ атакувал позициите на сирийските войски и, пробил отбраната, стремително нахлувал в района, създавайки опасност от превземане на стратегическите височини“, се казва в съобщение на военното ведомство.

Изразходвайки бойния си комплект, обръщайки за връщане, с огън от земята хеликоптерът бил свален от терористите и е паднал в район, контролиран от сирийската правителствена армия. Екипажът е загинал“, съобщиха още от министерството.

„Екипажът е получил запитване от сирийското командване за огнево поражение на атакуващите терористи. Командирът на екипажа полковник Хабибулин е взел решение да атакува позициите им. Благодарение на грамотните действия на руски екипаж, настъплението на терористите е било прекратено“, се казва още в съобщението на военното ведомство.