Рогозин: Силният военен съюзник ще защити Сърбия от всеки агресор

Силният военен съюзник ще защити Сърбия от всеки агресор и ще направи невъзможно повторението на сценария от 1999 г., заяви руският вицепремиер, отговарящ за отбранителната промишленост Дмитрий Рогозин при посещението си в Белград, където ще приеме участие в руско-сръбския комитет за икономическо сътрудничество, предаде РИА Новости.

„Наличието на силна военна държава – съюзник на Сърбия ще успокои всеки агресор“, каза Рогозин пред агенция Sputnik.

По този начин той отговори на въпроса, може ли Сърбия да разчита на помощта на Русия в случай на повторение на сценария от 1999 г., когато Югославия бе подложена на бомбардировки от страна на НАТО.

„Разбира се, сега Русия не е такава, каквато беше през 1999 г. И президентът е друг, и хората във властта са други. И армията ни, въздушно-космическите сили, сигурно, виждате, показват в Сирия, че Русия вече е преминала в друга, висша лига“, поясни Рогозин.

По думите му, ако през 1999 г. Югославия е разполагала със система, подобна на комплекса С-300, то „не би се случила подобна трагедия, като на практика безотговорния разстрел на страната с използването на високоточно далекобойно оръжие“.

„А сърбите нямаше с какво да отговорят. Сръбската армия бе решена да се бие, да се сражава с врага, но с врага от предишното поколение. И именно затова никой не се реши да проведе наземна операция нито в Косово, нито в която и да е друга част на Югославия. Защото знаеха, че сърбите ще се бият за всеки дом“, каза руският вицепремиер. Той добави, че заради това страните от НАТО са предпочели разстрела „като в игра на дартс“, а Сърбия е могла да отвърне само със стари системи за ПВО.