Рогозин: Русия трябва да има собствена самолетна индустрия

Русия трябва да има своя собствена авиационна индустрия. Това заяви в интервю за телевизия НТВ руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС.

„Огромна страна с такъв брой часови пояси просто е длъжна да има своя собствена самолетна индустрия“, каза той, като нарече „огромна грешка“ ситуацията, в която „80% от всички самолети за далечни полети са чуждо производство“ и „когато, както днес, се измества нашата (руската – бел. ТАСС) авиационна техника за средни и близки полети“.

„Затова ние редовно провеждаме различни срещи със самолетната индустрия, с конструкторите, технолозите и заделяме необходимите средства за дългосрочна работа“, подчерта Рогозин.

„В резултат на това ние постигнахме възход в развитието на бойната ни авиация, – каза руският вицепремиер. – Тук в последно време направихме огромна крачка“.

„Да вземем например самолетите на „Сухой“, уточни Рогозин, като изброи постижения като „СУ-30СМ, СУ-35С, перспективния авиационен комплекс на фронтовата авиация и новия МиГ-25.

„У нас изцяло е преместено производството на Ил-76 от Ташкент в Уляновск и е създаден новият модернизиран, на 80 % обновен Ил-476, провежда се работа по обновяването на стратегическата авиация“, разказа още Рогозин.

Същото, по думите му, е решено да бъде направено и в гражданската авиация, тъй като „туристическите потоци вътре в страната ще се разгръщат поради различни причини“.