Рогозин: преходът към стандартите на НАТО ще убие украинските предприятия

Ако украинската армия премине към стандартите на НАТО, това ще означава край на собствения военен сектор на Украйна, смята Дмитрий Рогозин, предаде РИА Новости.

«Този преход ще означава закупуване на чуждо въоръжение и военна техника, съответно край на собствен Военно-промишлен комплекс на Украйна», заяви Рогозин.

За намерението на Украйна да съответства на стандартите на НАТО във военния сектор, съобщи в понеделник представителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис. Той отбеляза, че става дума не само за съвместни учения, но и за пълноценна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с НАТО. За намерението на Украйна да постигне «пълна оперативна съвместимост» с военния сектор на НАТО съобщи по-рано украинският външен министър Павел Климкин.

В основата на украинската индустрия са предприятия от военно-промишления комплекс, построени в източната част на страната. Технологичния процес и продукцията на тези предприятия доскоро са били част от единен производствен комплекс съвместно с Русия. Отказът от руския пазар и преориентирането към Запада, според експертите, ще доведе до пълна деградация на украинската индустрия.