Рогозин: Нито един агресор няма да рискува да разпали война с Русия

 Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин разказа в интервю за РИА „Новости“ за положителния ефект от успешните бойни действия на руските ВКС в Сирия, перспективите пред новия самолет МС-21, създаването на ударни безпилотни системи, изстрелването на нови ракети от руските космодруми и много друго.

Интервюто започва с уточнението, че финансовите аспекти на вече внесената за разглеждане програма за превъоръжаване 2018-2025 г. тепърва ще се уточняват с министър председателя Дмитрий Медведев.

По отношение на ВМФ, основният акцент ще падне върху „мускулестите“ кораби, притежаващи огромно количество оръжие. Тоест, условния руски корвет с по-малко водоизместване, ще притежава същата огнева мощ, с каквато разполага условния крайцер, приет на въоръжение в западните ВМС.

Рогозин подчертава, че Русия няма как да се мери с НАТО по съвкупния потенциал на общия брой кораби, самолети и друго въоръжение. „Искат да ни въвлекат в разорителна надпревара във въоръжаването, но ние няма да се поддадем на провокацията. Ефективността на нашите въоръжени сили, основана на принципа на отбранителната достатъчност е такава, че, гарантирам, нито един агресор няма да рискува да разпали агресивна война срещу нашата страна“, заявява вицепремиера.

Сред готовите за промишлено производство нови оръжейни системи са боен железопътен ракетен комплекс „Баргузин“ и 100 тонна тежка балистична ракета. Изграждането им зависи от съответното политическо решение и включването им в държавната програма за превъоръжаване.

Що се касае до опита, придобит от военно-промишления комплекс в Сирия, политикът е на мнение, че ако става дума за изпитания на съвременни оръжейни системи, то сирийската антитерористична операция в пълен мащаб е показала преимуществата на руската авиация.

Основният въпрос, поставен пред създателите на безпилотни системи е следният: дали това са машини, които доставят данни след завръщането си в базата или те ще могат да предават информация в реално време? Рогозин счита, че за изоставане при този вид системи вече не може и да става дума. То вече е минимизирано и в близко бъдеще ще бъде напълно заличено. Става дума за безпилотни системи както от разузнавателен, така и от ударен характер.

Специално внимание в интервюто се обръща на новия пътнически самолет МС-21. Политикът подчертава, че това е очевиден пробив, както за самата Русия, така и за западната конкуренция. „Това по най-добрия начин демонстрира, че не трябва да се диша във врата на конкуренцията, а да се работи така, че в технологичния прогрес да се набелязват реперите, и по тези точки да се изгражда стратегия за скъсяване на пътя“, казва той. И допълва: „Серийното производство ще се осъществява в Иркутския авиационен завод. Самолетът е по-добър от преките си конкуренти – Boeing-737 MAX, и Airbus A320 Neo.

В интервюто широко е застъпен и въпроса за перспективите пред руската космонавтика. Рогозин разказва, че е взето решение за началото на конструкторски дейности по създаването на нова ракета от среден клас до 2021 г. Условно те се наричат „Феникс“, но самата ракета ще се казва „Съюз-5“. Производството е възложено на Самарския ракетно-космически център „Прогрес“ в кооперация с техни колеги от други предприятия.

В гражданско отношение Русия ще работи с два космодрума: „Восточний“ и „Байконур“, ще запази общото ценно наследство от времето на СССР. До 2021 г. от „Восточний“ ще бъде изстреляна „Ангара-5М“, а след 2025 г. – свръхтежка ракета. А след 2022 г. се планира от „Байконур“ да бъде изстрелвана новата средна ракета „Съюз-5“. Първоначално с тестово изстрелване на пилотируеми кораби без екипаж, за изглаждане на параметрите, а след края на 2024 г. – с екипаж.

Източник: Руски дневник