Роботи ще служат в руския флот от 2030 година

Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документ за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от САЩ. Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените „автономни необитаеми подводни апарати“, ще постъпят на въоръжение след 2030 година.

В същия документ се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност. Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води.

Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии. Друга заплаха произтича от стремежа на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза й към жизненоважните морски транспортни комуникации, както и от икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност. Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от руския транспорт има исторически корени.

Москва се притеснява и от „увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали“.

Притеснения предизвиква и „съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан“.

В руския документ се подчертава, че през XXI вeк ролята на въоръжените сили в борбата за лидерство в океаните и моретата се засилва. „Със своите действия флотите на световните държави са способни да променят изхода от въоръжената борба и резултата от войната като цяло“, се казва в утвърдения днес документ.

Източник: Дневник