Рискът от инциденти в Сирия е по-голям, но комуникацията и сътрудничеството между САЩ и Русия са на добро ниво

Въпреки че напрежението между САЩ и Русия расте, военните им контакти в Сирия са на добро ниво, предава Reuters, цитирани от ИА Фокус
Американските и руските военни поддържат почти непрекъсната комуникация в Сирия. Контактите им помагат за установяването на линия, която да разделя подкрепяните от двете страни сили, които водят паралелни кампании и офанзиви срещу „Ислямска държава“.
Оперативните центрове на военновъздушните сили на двете държави поддържат и гореща телефонна линия. По нея се провеждат от 10 до 12 телефонни обаждания на ден, което помага за избягването на сблъсъци между американски и руски военни самолети.
Задачата е трудна предвид сложността на гражданската война в Сирия. Русия, Иран и „Хизбула“ подкрепят сирийското правителство, което си възвръща територии отнети от сирийските бунтовници или „Ислямска държава“.
Американските военни от своя страна подкрепят група от кюрдски и арабски милиции, наречени „Сирийските демократични сили“, които се сражават срещу „Ислямска държава“.
В базираната в Катар военновъздушна оперативна зона работят и руски лингвисти някои, от които говорят руски език като майчин. Те помагат за разговорите на американските и руските командири.
„Реалността е, че преминахме през много тежки проблеми, но намерихме начин да поддържаме линията за превенция на конфликти, както и начин да продължим мисията си“, заяви командващият американските ВВС в Близкия изток генерал-лейтенант Джефри Харигиън.
Докато двете коалиции се надпреварват да вземат остатъците от „халифата“ на „Ислямска държава“, рискът от сблъсъци става все по-голям.
„Трябва да преговаряме и понякога телефонните разговори са напрегнати. Защото за нас става въпрос да защитим себе си, коалиционните си партньори и да унищожим врага“,заяви американският генерал.
Рискът от ескалация се прояви особено много през юни, когато САЩ свалиха сирийски Су-22.
Американски представители, които пожелаха анонимност заявиха, че това не е бил единственият самолет в областта. Два руски изтребителя са наблюдавали случилото се, а на още по-голяма височина американски F-22 e следял тях.
След инцидента Москва предупреди, че ще счита всеки самолет, който лети на запад от река Ефрат за потенциална мишена. Но САЩ продължиха да летят в тази област, както и да водят непрекъснати разговори с Русия.
„Досега руснаците са много професионални, искрени и дисциплинирани“, заяви генерал-лейтенант Стивън Таунсенд, който командва коалиционните сили.

Разделителната линия по Ефрат

В Сирия подкрепяните от САЩ сили са заети с битката в бившата столица на „Ислямска държава“ Ракка. Повече от половината град е освободен вече.
Високопоставени източници заявиха, че се водят преговори за прокарването на демаркационна линия, която да отделя подкрепяните от САЩ сили и бойците получаващи руска поддръжка, които в момента водят офанзива към Дейр ез Зор.
Линията преминава през точка югозападно от Табка на изток към друга точка на река Ефрат, след което я следва по посока на Дейр ез Зор.
Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви по време на визитата си в Йордания, че линията е много важна, тъй като дистанцията между двете коалиционни сили се скъсява.
„Не комуникираме със сирийския режим. Разправяме се с руснаците“, заяви Матис.
„Продължаваме тези процедури надолу по долината на Ефрат“, каза той.
Разделени от река Ефрат, Дейр ез Зор и петролните му ресурси са много важни за Сирия.
Провинцията е изцяло в ръцете на „Ислямска държава“, но се превърна в главен приоритет за проправителствените сили. Подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ също я набелязват. Говорителят им Талал Сило заяви, че ще има кампания на СДС към Дейр ез Зор в близко бъдеще.