В Рим почетоха паметта на загиналия в Сирия руски офицер

Протест срещу престъпленията на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) се проведе в Рим тази събота по инициатива на италианската опозиционна обществена организация „Младежки фронт“, предаде РИА Новости.

В акцията са участвали над 300 души, съобщиха организаторите. Те са почели паметта на героя на Русия Александър Прохоренко, загинал през март в хода на операцията на руските ВКС в Сирия. Италианските демонстранти извършили шествие по улиците на Рим, носейки голям портрет на руския офицер.

„Месец след кървавите атентати в Брюксел, в деня на Св. Георги, ние излязохме по улиците и площадите на Рим, за да изразим протеста си срещу чудовището ИД“, заяви един от участниците в митинга Алфредо Иорио.

„По време на митинга ние решихме да отдадем почит на руския войник Александър Прохоренко, който пожертва живота си за спасяването на Палмира. Заедно с него ние отдаваме почит и на всички войници на Русия – единствената страна, която реално се бори срещу ислямския тероризъм. В същото време Европейският съюз финансира Турция, изпращаща миграционните потоци, които използва ИД. Днес руските военни отново защитават цивилизацията и свободата на Европа“, каза Иорио.

Участниците в митинга също така подлагат на остра критика и политиката на официалните власти в Италия, която по думите им, „унищожава младежта и я принуждава да емигрира от собствената й страна в търсенето на бъдеще“.