Рига обеща „балансирано председателство“

Балансирано председателство на ЕС без антируски намерения, обеща външният министър на Латвия

По време на председателството на съвета на ЕС, Рига ще се опита да преодолее стереотипите и да убеди Москва, че няма антируски намерения, заяви външният министър на балтийската страна по време на официалното откриване на латвийското председателство, предаде Евроактив.

Рига ще се опита да ускори процеса по намирането на политическо решение на украинската криза. Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че има високи очаквания към предстоящата среща на върха в Астана на 15 януари, където се очаква да се срещнат президентите на Украйна, Русия и Франция Петро Порошенко, Владимир Путин и Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел.

Подобряването на политиката на Източното партньорство е друга важна задача, която си поставя Латвия. На 12 януари ще се проведе среща между Ринкевич и руският външен министър Сергей Лавров, на която ще бъдат потърсени начини руската страна да се ангажира с европейските приоритети в региона.

Следващата стъпка ще бъде двудневната среща на върха на страните от Партньорството, чиито домакин отново ще бъде Рига. Латвия ще потърси „по-индивидуален“ подход към страните от Източното партньорство. По-специален интерес представляват Армения, която изрази желание да продължи партньорството си с ЕС, след като обяви намеренията си да се присъедини към Евразийския икономически съюз, и Азербайджан, която се очаква да стане важен енергиен фактор за ЕС, след като Южният газов коридор бъде построен.

Ако ситуацията в Източна Украйна се подобри, Латвия ще подкрепи премахването или облекчаването на някои от санкциите, заяви Ринкевич. За да се пристъпи към преразглеждане на санкциите срещу Русия, трябва да бъдат изпълнени следните условия: съвместен контрол на границата между Русия и Украйна, преустановяване на руската подкрепа за Източна Украйна и съгласие от страна на Украйна да бъде предоставена по-висока степен на автономия за Луганск и Донецк.