РИА Новости: Български репортер се застъпи за представителя на МО на РФ Игор Конашенков

Българският журналист Борис Анзов заяви, че е готов да защити официалния представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, на когото бе наложено порицание, че не е успял да осигури безопасността на чуждестранните журналисти в Сирия, предаде РИА Новости.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че тежка артилерия е обстреляла населения пункт Кинсиба от страната на Бдама и турско-сирийската граница. Снарядите са се взривили на 150-450 м от работещите там журналисти. В резултат четирима от тях – от Русия, Китай, Канада и България – получиха наранявания. На пострадалите бе оказана помощ и състоянието им е задоволително, посочва агенцията.

„Неотдавна се върнахме от Сирия, където бяхме обстреляни на територия, на която бе (установено) примирие. Бяхме с бронирани жилетки и каски с надпис „Преса“. Подло ни обстреляха приблизително от страната на турската граница. Бих искал да изразя благодарността си на Игор Конашенков, който предприе всички необходими мерки, за да ни изведе в безопасност. Гордея се с него и искам да кажа, че както и преди 135 години, българи и руснаци бяха заедно в бой и ни обстрелваха. Ето защо му изказвам голямото си признание“, е казал Анзов по време на брифинг с официалния представител на Министерството на отбраната на Русия Мария Захарова.

„Прочетохме, че той (Конашенков) е получил порицание и смятам, че всички журналисти, които бяха с него, ако трябва ще се застъпим (за него)… Той ни спаси, благодарение на действията си, той ни изведе“, е добавил българският журналист, пише РИА Новости.

По-рано в. „Коммерсант“ съобщи, като се позова на собствени източници, че ген.-майор Конашенков е бил порицан по повод инцидента с чуждестранните журналисти в Сирия.