РИА Новости: България се опасява от понижаване на потока от руски и украински туристи

Българските туроператори прогнозират рязко понижаване на потока от руски и украински туристи в страната. До момента на практика за зимния сезон 2014-2015 г. няма предварителни резервации, пише РИА Новости, цитирайки изказване на Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

По думите на Драганов тази година никой не планира чартърни полети и обясни, че ще се разчита основно на редовните линии от полети, като това ще доведе до значително по-малък брой туристиот Украйна и Русия.

„Руските туристи ще са по-малко заради фалита на повече от 10 туроператора през лятото и есента на тази година. Те избягват да използват руските туроператори и предпочитат да си правят директни резервации. Но разбира се когато няма самолети – няма и туристи”, каза Калин Драганов, пише РИА Новости, цитирайки агенция „Фокус”.

Той добави, че още е рано да се каже какъв брой туристи можем да очакваме от съседните ни страни – Сърбия, Македония и Турция, тъй като гостите от тези държави се влияят изключително много от това дали има сняг. Драганов посочи, че страната ни не очаква много туристи от Израел, тъй акто миналата година броят на израелските гости е бил почти нулев.

„Всички фирми, които планираха чартърни полети, ги отмениха, а тези които дойдоха по редовните линии, бяха много малко”, каза Калин Драганов. Той обаче заяви, че към момента няма някакви обективни причини, поради които да очакваме спад в броя на румънските туристи. „За съжаление на Западните пазари като Холандия, Германия не очакваме да има раздвижване на броя на туристите. Последните години показват, че хората от тези страни, които идват в България са единици”, каза още Калин Драганов.