Решетников: Западните политически кръгове целят да изместят Путин

Директорът на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) генерал-майор Леонид Петрович Решетников за евентуалния заговор срещу Путин.

– Леонид Петрович, в последно време много се говори за заговор срещу Путин, в това число, за заговор от вътрешния елит, работещ за Запада. Как мислите, съществува ли такъв заговор изобщо?

– Със сигурност мога да кажа едно: западните политически кръгове в работата си имат за цел да изместят нашия президент, защото смятат, че Русия под ръководството на Владимир Путин пречи на Запада да разпространява политиката си за доминиране. Путин е прекалено самостоятелен, прекалено независим. Тази насока може да се проследи и при американците, и при европейските им съюзници. Но тъй като някои дейци в Русия така или иначе са свързани със Запада (това са всички ръководители на руските протести 2011 – 2012, а също и други дейци, в това число членове на нашата олигархия – те работят за целта на Вашингтон и Брюксел да се подкопае позицията на Путин.
Що се отнася до заговора, то заговора е таен процес. А щом гласно се говори за заговор, то това вече не прилича на заговор. Такава линия на Запада и неговите съюзници в Русия е очевидна. Това е политиката на САЩ и техните партньори, главно Англия, а също на по-дребни марионетки и техните кръгове, свързани със Запада на територията на Русия.

– Как мислите, това давление спрямо Путин и Русия, дали е свързано със ситуацията в Новорусия?

– Разбира се е свързано. Всъщност, тази ситуация съществува преди Новорусия, а след това затихна малко, но само външно. Но Новорусия допълнително стимулира тази тенденция, защото в създалата се ситуация, въпреки всичките тези перипетии, свързани с примирието, с договорите, Русия отново показа, че заема независима позиция относно Запада и не иска да се нагажда спрямо него. Всичко това предизвиква ярост и желание колкото се може по-бързо да се промени положението на Русия. Те смятат, че за да може да се промени положението на Русия, Путин трябва да напусне поста на президент, а на мястото му да се озове някой „елциноид“, който безотговорно ще следва западния курс. Ето това е целта им. Безспорно в момента цялото внимание на западните сили е фокусирано върху Новорусия и цялата ситуация с Украйна. Те са стигнали до налудничаво състояние в параноичното си желание да окажат натиск на Русия и нейния президент.

– Русия застрашена ли е от Майдана, от повторение на киевския сценарий в Москва? За това също се говори много в последно време…

– Разбира се, не бива да се изключва и такъв вариант. Самодоволството, безхаберието и затварянето на очи пред проблемите, възникнали от собствените си грешки (защото грешките бяха допуснати по време на украинската криза и по време на борбата на Новорусия) може да доведе до това, че на улицата да излязат недоволни хора, при това недоволни не от патриотическата политика на Русия, а от конкретни действия. Такива хора, може да се опитат да изразят своя протест, а към него може да се присъединят враждебно настроени към Русия сили. 
Когато Майдана беше все още в зародиш, там имаше хора, настроени по-своему патриотически, но след това, изведнъж сред тях се разпространи огромна маса от неадекватни и объркани хора. По същия начин и при нас може да стане същото – към един нормален протест в Москва да се присъедини солидно количество противници на Русия и да използват протеста. Ето защо нашето ръководство, ние и медиите трябва да бъдем много внимателни по този въпрос. Особено важно е да се проследяват настроенията на хората и да се отговаря на всичките им въпроси. Не да се крием и да се правим, че не ги забелязваме, а да говорим гласно за тях. Защото ако на един въпрос не последва отговор, хората ще започнат да изразяват своето недоволство по съвсем друг начин. 
Нашето ръководство трябва често да обсъжда наболелите въпроси, в това число и тези, свързани с Новорусия. В медиите трябва да се дава повече дума на хората от Новорусия, да се работи с младежките организации. Как да се работи? Да се организират срещи, на които да се разказва и споделя за плановете относно това какво ще правим, накъде вървим, за да може всичко да е прозрачно и ясно. Днес съществуват най-различни слухове, спекулации, особено в интернет пространството. Но хората не са виновни, че мислят различно, защото това се случва от липса на вярна информация. Ето защо, информацията трябва да излиза само от нас политолозите и от ръководството на нашата държава. Разбира се има заплаха, но тази информация може и да не бъде реализирана. Може, а дори трябва да й се противопоставя, да се води борба с нея, за да бъде неутрализирана.

Леонид Решетников, специално за ИА „Новорусия“