Рецесията се оказва манна небесна за технологичен център в Русия

 Износът на IT и софтуерни услуги от Русия непрекъснато расте и през 2015 г. достига 7 млрд. долара

Руската икономика е в доста сложна ситуация заради санкциите и ниските цени на петрола, но моментът е изключително благоприятен за Михаил Хорпяков. Той е на 32 години и разработва софтуер за руски и чуждестранни клиенти.

Печалбата му расте през последните две години въпреки рецесията, в която е изпаднала страната, и обезценяването наполовина на руската рубла.

В просторен, добре осветен офис, който споделя с приятели в новопостроена сграда в процъфтяващия провинциален технологичен център Воронеж, Хорпяков си спомня, че последното му работно място е било „в мазе с шумни канализационни тръби навсякъде“, преди печалбата да им позволи да се прицелят по-високо.

Хорпяков и приятелите му са част от една невероятна технологична революция във Воронеж, в съветско време – индустриален град, където т. нар. стартъпи и подизпълнителската работа онлайн се оказват единствените източници на добра заетост и изход от икономическия спад.

Всъщност, кризата се оказа най-големият късмет за технологичния сектор. След като Русия затъна в рецесия, курсът на рублата рязко спадна, трудът на работещите в технологичния сектор стана доста по-евтин за чуждестранните компании, като същевременно ги направи конкурентни спрямо традиционни центрове за изнесени технологични услуги като Индия и Китай, информира БТА.

 Макар представители на САЩ и Европа да предупреждават за опасността, създадена от подкрепяни от правителството руски хакери, технологичните специалисти от Воронеж казват, че тези притеснения не се отразяват на техните международни бизнес отношения.

Иван Гришаев, 30-годишен софтуерен инженер, се е преместил във Воронеж от Чита, отдалечен град в Източен Сибир, през 2013 г. Той е избрал Воронеж, тъй като предлага по-добри кариерни възможности, по-ниски наеми и по-топло време, отколкото традиционните магнити за мигранти като Москва и Петербург.

Първо е работил в DataArt, руска софтуерна компания с над 800 служители във Воронеж. Когато обаче рублата рязко поевтиня, Гришаев започва да работи самостоятелно и пряко с чуждестранни клиенти. Освен финансовите ползи, промяната също така му е донесла по-гъвкав работен график, което му дава възможност например да прибира сина си от училище.

Сега Гришаев е самонает специалист по информационни технологии, който разработва уебсайтове за швейцарска компания. Печели два пъти повече отпреди, благодарение на разликата в местните и европейски заплати, както и на колебанията на валутните курсове.

Квалифициран IT специалист, предоставящ услуги от разстояние за западна компания, може да заработва 2000-3000 долара месечно. Това е с до осем пъти повече от средната заплата за региона и двойно повече от заплатата на тези специалисти, работещи за руски компании във Воронеж.

Станахме по-малко финансово ограничени, можем да си позволим да имаме второ дете и да почиваме в чужбина, отбелязва Гришаев.

Воронеж може да се похвали с няколко технологично насочени университета от съветската епоха и служи като център за аутсорсинг услуги за много руски и чуждестранни компании. До града се стига за шест часа от Москва, което е сравнително близо за стандартите на най-голямата страна в света. Освен това наемите на офисите и заплатите са значително по-ниски, отколкото в столицата.

Местните икономики и на други индустриални градове по света, като американския Питсбърг, бяха подпомогнати от подема при технологичните компании. Тези фирми се възползват от ниските наеми и образованата работна сила. Воронеж обаче се откроява като ярък пример заради големите печалби, които спадът в курса на рублата дава на работещите в технологичния сектор спрямо останалата местна икономика.

Произвеждаме игри за рускоговорящите бивши съветски републики и правим техни версии за Европа и САЩ, което ни носи приходи в чуждестранна валута. Благодарение на валутния курс, този приход дори е още по-голям в рубли, посочва Сергей Катенков, ръководител на воронежкото подразделение на една от най-големите руски интернет компании Mail.Ru Group.

През 2006 г. Mail.Ru откри офиса си във Воронеж с петима служители. Сега дава работа на 200 души и почти изцяло се съсредоточава върху разработването на онлайн игри за много участници. Някои от създадените във Воронеж игри на Mail.Ru, като Allods Online, събират десетки хиляди играчи всеки ден и са един от основните източници на приходи за компанията.

Благодарение на евтината валута значително увеличихме придобивките за служителите си, отбелязва Андрей Шинкаренко, ръководител на воронежкия офис на Murano Software, американско-руска компания, чийто бизнес изцяло е базиран на аутсорсинга.

„Разширихме медицинските им застраховки до най-пълните, организирахме изхранването в офиса“, уточнява той.

При по-ниски разходи, руските софтуерни разработчици сега се конкурират по-успешно с колегите си в Индия и Китай. Според анализаторската компания TAdviser износът на IT и софтуерни услуги от Русия непрекъснато расте от 2010 година, като през 2015 година достига 7 млрд. долара.

Това все още е далеч от 82-та милиарда долара, генерирани от индийския технологичен сектор, основан до голяма степен на аутсорсинг, но Русия има едва една шеста от населението на Индия.

Руските региони почти са загинали в този смисъл – всичко се върти около Москва с голяма скорост, така че, ако искате да бъдете забелязани и да влезете в новините, трябва да отидете в Москва, казва Виталий Ягодкин, шеф на Perezoni.com, компания от Воронеж, която предоставя онлайн услуги, свързани с уебсайтове. Сега времето му е разделено между Москва, където провежда бизнес срещи за привличане на нови клиенти, и Воронеж, където е базиран екипът му.

Други основатели на стартъп компании се насочват към страни като Германия и САЩ заради притеснения, че руската съдебна система не предлага много защита срещу „хищнически“ служители и инвеститори, опитващи се да придобият контрола върху малки фирми.

Много софтуерни инженери във Воронеж нямат особено желание да напуснат на фона на комбинацията от ниски цени и големи възможности в новия технологичен център.

Веднага щом със семейството ми се преместим (в чужбина), ще започна да получавам ниска за европейските стандарти заплата, казва Гришаев. Ще трябва да изкача кариерната стълбица отново, така че не мисля, че е нужно да зарежа всичко и да тръгна, отбелязва той.

Източник:  Investor.bg ,