Реституционно цунами е на път да помете Украйна

Европейската мечта на страната може да се обърне в голямо изпитание

Изглежда, над Украйна се надига поредният икономически капан, свързан с присъединяването на страната към Евросъюза. Става дума за такова явление като реституцията, пише Vesti.ru.

Равни редици подредени папки, във всяка от които – стотици исторически справки, снимки, архитектурни планове. В Асоциацията на еврейските общини в Украйна знаят адреса на всеки дом, който някога е принадлежал на техни съотечественици в тази страна.

След присъединяването на Западна Украйна към УССР в резултат на пактаМолотов-Рибентроп били национализирани еврейски училища, болници, клубове, синагоги. Сега те твърдо са решени да си върнат всичко.

Председателят на Асоциацията на еврейските организации и общини в Украйна Йосиф Зисел пояснява: „Имаме 2500 обекта и 800 от тях са бивши синагоги. Очакваме да бъде приет закон за широка реституция и той засяга не само еврейските общини, а всички.“

Историците смятат, че най-големи апетити имат поляците. В хода на реституцията те могат да се обявят за наследници на земи и имоти още от дореволюционни времена.

По ирония на съдбата най-много ще пострадат от реституцията жителите на Западна Украйна и тяхната европейска мечта може да се обърне в юридически капан – ще се наложи да освобождават имуществото, иззето преди по-малко от век. До 1939 г. Волинска, Ровенска, Лвовска и Ивано-Франковска област са били част от Полша.

Потенциалните наследници активно си кореспондират в интернет. „Четиридесет хектара и две къщи във Волинска област – това, разбира се, не е в Бавария, но също не е лошо. Как смятате? Казват, че 80 000 поляци вече са на нисък старт и се готвят за аналогичен процес в Галиция“, пишат те.

В Украйна не разбират, че реституцията е огромна, пипкава и меко казано, неособено приятна работа. Отначало се правят списъци с избраната собственост, а след това се приемат заявки. Напред са хиляди съдебни искове и многогодишни жалби. А главното – държавата и нейните граждани трябва да предадат това, което отдавна смятат за свое. Може да се окаже прекалено болезнено за украинския манталитет.

Всичко това предстои на Украйна – ако не днес, то утре. В споразумението за асоцииране към Европейския съюз, подписано наскоро, няма пряко указание за провеждане на незабавна реституция, но е казано, че Украйна се задължава да осигури постепенна адаптация на своето законодателство с правната система на ЕС.

Реституцията е нейна важна и съставна част, така че скоро поляците ще напомнят за собствеността на своите предци, която те имали в Киевска, Полтавска и Житомирска област. Украйна рискува да се лиши от една трета от обработваемите си земи.

Друг съсед – Унгария, има сериозни форми на собственост в Закарпатието – документи за имоти и банки се съхраняват от времената на Австрийската империя. Румънци оглавяват списъка на наследствени имоти и земеделски парцели в Северна Буковина и част от Одеска област – това е бивша Южна Бесарабия, която през 1940 година преминала към СССР.

Президентът на Руската асоциация по международно право Анатолий Капустин отбелязва: „Общата стойност на тези обекти може да е толкова висока, че това да постави достатъчно сериозни трудности пред икономиката на Украйна.“

Реституцията може да е и парично обезщетение на наследниците, чиято собственост е повредена или разрушена. След падането на Берлинската стена Германия е хвърлила милиарди за това. Днес бюджетът на Украйна и без връщането на такива дългове пука по шевовете, а и политическото положение на страната не може да се нарече стабилно.

Не е изключено под удара на реституционното цунами Украйна да започне – в териториален и не само смисъл – бързо да се топи, буквално като парче лед в кипяща вода.

 Автор: Антония Михайлова /  inews.bg