Републиканци определиха Обама за слаб лидер в световните дела

Сенаторите обвиниха Обама, че му липсва стратегия за справяне с „Ислямска държава“.

„Въпреки твърденията на президента, че е постигнат прогрес в кампанията срещу „Ислямска държава“, тази терористична армия продължава успешно да привлича хиляди наемници и сега контролира значително по-големи територии в Сирия в сравнение преди три месеца, когато започнаха американските въздушни удари“, подчертават Маккейн и Греъм.

Стратегията за национална сигурност на САЩ е неефикасна в борбата с редица глобални заплахи и се изисква по-енергична американска политика.

Това се отбелязва в съвместно съобщение на сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм от Републиканстката партия във връзка с речта на Обама „За състоянието на съюза“, съобщават руски медии.

„По важните въпроси за националната сигурност, речта на президента Обама тази вечер за съжаление демонстрира колко стратегически апатична е неговата администрация сега“, отбелязват сенаторите.

Те описаха идеята на Обама за по-умно американско лидерство като „озадачаващa“, подчертавайки нестабилността в Близкия изток, надигането на талибаните в Афганистан, терористичните заплахи,  и ролята на Китай в Азия.

„Американското лидерство очевидно не е „по-умно“ при президента Обама – това е опасно отсъствие“, предупреждават те.

Майкъл Маккол, председател на Комисията за вътрешна сигурност, също описа политиката на Обама за националната сигурност като празна риторика.

„Президентът игнорира заплахите от тероризъм и чуждестранните бойци в Америка и чужбина, докато също се проваля да отговори на проблемите с границата“, каза той.

Председателят на Комисията за външни работи към Камарата на представителите Ед Ройс заяви от своя страна, че политиката на Обама в борбата с тероризма и показваното световно лидерство са колебливи.

„В твърде много ъгли на света враговете на САЩ се стягат, заплахата от терористични организации расте, липсва американско лидерство“, подчерта той, критикувайки липсата на американско обвързване в Сирия, Йемен и Либия.

Републиканците също отхвърлиха икономическите предложения на Обама./ news.ibox.bg