Републиканците критикуваха Тръмп заради коментари за Владимир Путин

Републиканските кандидати за президентския пост във вторник остро критикуваха възгледите на Доналд Тръмп за Сирия и руския президент Владимир Путин като опростени и нереалистични, а неговият съперник Джеб Буш отбеляза, че магнатът не може да проумее „как работи реалният свят“, предава Reuters.

Тръмп, който според проучванията на общественото мнение води в републиканската надпревара, възхвали борбата на Путин срещу „Ислямска държава“ и заяви, че би подкрепил руския лидер „на 100 процента“ в тези усилия. „Ако Путин иска да отиде и да съкруши ИДИЛ, аз заставам зад това, на 100 процента, и не мога да разбера, как е възможно някой да е против“, каза Тръмп по време на четвъртия дебат на републиканските кандидати за президент. „Трябва да поумнеем. Не можем да продължим да бъдем полицаите на света“, подчерта магнатът и добави, че след като руският самолет А321 в Египет най-вероятно е свален от джихадистите, Путин „едва ли изпитва обич към тези хора“ и американците трябва да му помогнат в Сирия.

Но бившият губернатор на Флорида Джеб Буш постави под въпрос разбирането на Тръмп за конфликта в Близкия Изток. „Ние няма да се превръщаме в полицаи на света, но сме си много по-добре като световен лидер“, каза Буш. По негови думи, възгледите на Тръмп за Путин са „като ролева игра“. „Това е като да се играе „Монопол“ или нещо подобно. Истинският свят не работи по този начин“, добави Буш.

 

Превод: Александър Стефанов, focus-news.net.