Ренци: Русия е важна за Европа

Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика, твърди и австрийският канцлер Вернер Файман. Русия има стратегическо значение за Европа, затова трябва да се намери начин за сътрудничество с Москва. Това заявява италианският премиер Матео Ренци в интервю за местен вестник, цитиран от РИА Новости.
Според Ренци една от важните задачи за 2015 г. е подобряването на отношенията между Европа и Русия. Той отбелязва, че на „неприемливите събития в Украйна трябва да се реагира твърдо“, но все пак подчертава, че Русия има стратегическо значение за Европа. Именно заради това трябва да се намерят общите точки и да се използва дипломацията в отношенията с Москва. Ренци допълва, че никой не е заинтересован да „постави Русия на колене“.
В същото време австрийският канцлер Вернер Файман разкритикува другите страни от Европейския съюз, които призовават за по-строги санкции срещу Москва, предупреждавайки да не се тласка руската икономика към срив, предаде Ройтерс. Той заявява това в интервю за в. „Остерайх“ ден след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за продължителни твърди действия срещу Русия заради ролята й в Украйна.
„Не мога да одобря еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост. Не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине“, изтъква Файман. „Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика“, допълва канцлерът социалдемократ в предварително разпространен текст на интервюто. Файман оправдава първоначалните санкции като „жест на самоотбрана“, но допълва, че „целта ни не бива да бъде затягане на санкциите“.
Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел също е против засилване на антируските санкции. Според него е назряла необходимост от „нова политика на разведряване“ в Европа. В интервю за „Тагесшпигел“ Габриел заявява, че предизвикването на хаос в руската икономика не е в интерес нито на Германия, нито на Европа.
Европейският съюз е близо до разкол за санкциите срещу Русия, пишат междувременно германски медии. Засега Европа е единна в отношението си към Русия, но това единство е много крехко, пише в. „Ди цайт“. Една от причините за това според изданието е, че страните от ЕС трябва да се „противопоставят“ на Русия при различни условия: едни зависят повече от Русия, а други – по-малко. Със задълбочаването на конфликта между Запада и Русия тези различия стават все по-видими, затова в ЕС все по-често може да се чуе мнението, че санкциите трябва да бъдат отменени или поне смекчени, добавя „Ди цайт“.
Подобно мнение изразява и „Зюддойче цайтунг“. По време на предколедната среща на върха ръководителите на страните от ЕС „се оказаха опасно близо до разкола за политиката спрямо Русия“, пише изданието. То смята, че падането на рублата и евентуалните бъдещи икономически проблеми на Русия само ще засилят разногласията в ЕС. „На Евросъюза му е все по-трудно да има единно мнение за политиката на санкции“, обобщава изданието.
На свой ред „Ди цайт“ отбелязва, че макар официално европейските ръководители да се придържат към единно мнение, когато стане дума за антируските санкции, някои от тях си позволяват да се изказват против тях.