Рекс Тилърсън смята, че проблемите между САЩ и Русия могат да бъдат решени

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза днес в Манила, че Съединените щати са готови да работят с Русия и че не е нужен разрив в отношенията между двете страни заради разногласията помежду им, предаде Ройтерс и БТА.
Тилърсън, който участва във форума за регионалната сигурност на АСЕАН в Манила, каза след срещата вчера с руския външен министър Сергей Лавров, че Русия е проявила „известна воля“ да преговаря, за да се намерят пътища за уреждане на трънливия проблем за Украйна.
Държавният секретар добави, че подхожда прагматично към отношенията с Русия и смята, че проблемите могат да бъдат уредени. Той е подчертал пред Лавров, че на Русия трябва да е ясно, че намесата в избори е много сериозно нещо, посочва Ройтерс.
Рекс Тилърсън каза, че САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Москва силно да намали броя на американските дипломати в Русия. САЩ още не са решили какъв ще е отговорът им, продължи държавният секретар и отбеляза, че е задал на Лавров редица уточняващи въпроси за решението на Москва за ответни действия на новите американски санкции, приети от американския Конгрес.
След срещата с Тилърсън в Манила руският външен министър Сергей Лавров каза в изявление по телевизията, че Русия очаква трудности в гарантирането на прекратяване на огъня в последната от четирите защитени зони в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Русия, Иран и Турция приеха през май план за установяване на четири „зони на деескалация“ в Сирия и настояха сирийската авиация да не лети над тези зони, напомня АП. Според Лавров ще е трудно да се изработят детайлите за прекратяване на огъня около сирийския град Идлиб. Москва се надява, че може да се постигне компромис за прекратяване на огъня, ако всяка страна, която има влияние в Сирия, включително Съединените щати – убеди въоръжените групировки да спазват примирието, добавя АП.