Рейтингът на Путин продължава да расте

Популярността на руския президент Владимир Путин в собствената му страна продължава да расте. Рейтингът му е достигнал нов исторически максимум от 74%, показва ново проучване, цитирано от ТАСС.

Според проучването, провело се на 7 февруари на въпрос за политиците, за които биха гласували руснаците, ако президентските избори бяха следващата седмица, 74 процента от анкетираните са посочили Путин. Този резултат е с 2 на сто по-висок от предишната подобна анкета на 31 януари.

Класациите на други политици не са се променили. Резултатите показват, че 44% от избирателите имат „безусловно доверие“ на Путин. 84 на сто смятат, че Путин е най-подходящ за този пост.

Изборният рейтинг на руския президент расте през цялата минала година. През февруари-март 2014 г. след преврата в Украйна и обединението на Крим и Севастопол в Русия рейтингът на президента се е повишил с 30 на сто. През последните шест месеца рейтингът му не е падал под 70-процентовата линия.

Съгласно изследването, ако идната неделя предстояха президентските избори, то 74% от анкетираните биха гласували за Владимир Путин (януари 2015 година – 70%, а през февруари 2014 година – 45%).

85% от анкетираните напълно се доверяват на Путин (януари 2015 година – 73%), а 74% одобряват работата на президента, тези които не одобряват са само 7%.

Като цяло 75% от руснаците се отнасят положително към президента Владимир Путин. Проучването е проведено сред 3000 души в 64 субекта на Руската Федерация.