Рейтингът на Путин в Русия поддържа високо стабилно ниво

Рейтингът на руския президент Владимир Путин  остава на високо стабилно ниво – 70 %. Това съобщи по време на пресконференция в ТАСС ръководителят на Фонд „Обществено мнение” Александр Ослон.

Той припомни, че средният показател на рейтинга на руския държавен глава е бил 46-48 %, но през „март 2014 година, след събитията, свързани с Крим, тази цифра нарасна до 70 % (през август)”.

Тази седмица, рейтингът на Путин е 71 %, като според Ослон тази цифра е постоянна и не се променя.

Друг център за социологически проучвания – Всеруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), съобщи, че 73 на сто от руските граждани смятат САЩ за свой враг, а Беларус, Китай и Казахстан – за приятели.

Проучване на центъра показва също, че опитите на Запада да критикуват политиката на Владимир Путин предизвикват обратния ефект – обединяват още повече гражданското общество около лидера.

За чуждата критика по адрес на Русия, нейния президент и възприятията й от руските граждани, разказа генералният директор на ВЦИОМ Валерий Фьодоров. Проучването, обхванало над 1,6 хил. души от 130 населени места в 42 региона на Руската федерация, се превърна в своего рода идейно продължение на дискусионния клуб „Валдай”.

62 на сто от руските граждани подкрепят мнението, че западната критика е опит за унищожаване и разкъсване на Русия.

Професорът по обща политология във Висшата икономическа школа Леонид Поляков смята, че този показател е потвърждение на ключовата  теза, прозвучала в дискусионния клуб „Валдай” – „има Путин- има Русия, няма Путин – няма Русия”.

„Четири пети от нашите съграждани са твърдо убедени в ключовата роля на Владимир Путин в запазването на независимия курс на Русия, както и в това, че тя на практика е способна да действа като независима държава. И опитът  да бъде отстранен от руския контекст фактически би довел до това, Русия да престане да съществува. В очите на по-голямата част от руските граждани това е достатъчно очевидно”, смята Поляков.