Рейтингът на Порошенко падна под този на Янукович преди Майдана

Рейтингът на президента на Украйна Петро Порошенко падна по-ниско от този на предшественика му Виктор Янукович в навечерието на Майдана. Това сочат данните от изследване на „Галъп Интернешънъл”, публикувани от „Взгляд“, пише „Руски дневник“.

Малко повече от година, откакто Порошенко зае президентския пост, одобрението за политиката му се срина до 17%. За сравнение рейтингът при избирането му за държавен глава беше 47%, отбелязва „Галъп”.

Изследването показва, че Порошенко губи популярност във всички региони на страната. Най-силно е неодобрението за действията му в южна и източна Украйна.

„Галъп” припомня, че дейността на Виктор Янукович в навечерието на Майдана се одобряваше от  20% от населението, докато при Порошенко този показател е едва 17 на сто.

Ниският рейтинг на Порошенко показва силното разочарование на украинците от техния лидер. Мнозина считат, че държавният глава не е успял да изпълни исканията на участниците в Майдана, отбелязват социолозите.

„Намайданиха се“, така лаконично председателят на комисията по външна политика в Руската Дума Алексей Пушков коментира ниския рейтинг на Порошенко.

В сряда губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили заяви, че ако се съди по нивото на корупция и общото състояние на икономиката на Украйна, положението в страната нискога не е било толкова лошо, колкото сега.

Още в края на август социологическите данни сочеха, че Петро Порошенко и премиерът Арсений Яценюк продължават да губят подкрепа сред населението на страната: тогава действията на президента подкрепяха безусловно само 3% от гражданите, а тези на премиера – 0% от запитаните.