Реакцията на Запада на специалната операция в Украйна ще бъде мълчалива

Украинските власти продължават опитите за потъпкване на протестите в югоизточните райони на страната със сила в стремежа да укрепят авторитета на киевската власт.

4

Но специалната операция може да доведе до обратен резултат. Така смята председателят на президиума на Съвета на Русия по външната и отбранителната политика Фьодор Лукянов:
– Това до голяма степен е преломен момент, който по-скоро ще доведе не до това, което желаят организаторите на тази операция, т.е. укрепване на авторитета и юрисдикцията на временните власти, а точно до обратното.

Украинские военные начали штурм города Славянска

При това експертът изказа мнение, че ситуацията все пак ще се развива по военен път:
– Тъй като киевските власти решиха да се опитат със сила да потъпчат съпротивата, то те, ако се следва логиката, трябва да продължат да правят това. В противен случай това ще означава да признаят пълната си недееспособност относно контрола над югоизточните райони на Украйна.
Фьодор Лукянов поясни, че в случай на провал на специалната операция, сегашните киевски власти ще се окажат между два огъня:

Украинские военные начали штурм города Славянска
– Ако Киев не реши този въпрос по военен път, а до сега всички подобни опити се провалиха, то процесът на отслабване на киевските власти стремително ще нараства. От една страна, източните и югоизточните територии ще се убедят, че това са недееспособни инстанции, а от друга страна – онези в Киев, или в Западна Украйна, които са недоволни от факта, че правителството нищо не може да направи, могат да започнат много по-рязко да се изказват за смяна на властта, за по-твърда линия.
Освен това Лукянов напомни, че независимо от факта, че вчера МВФ одобри програма за помощ на Украйна, то тя може да бъде преразгледана в случай на загуба от властите на Киев на контрола над част от територията.

Украинские военные начали штурм города Славянска
Говорейки за реакцията на Запада на събитията в югоизточните райони на Украйна, експертът предположи, че тя ще бъде сдържана:
– Не мисля, че ще бъде изказана открита подкрепа, но естествено, но никой на Запад не би изказал каквото и да било съмнение в законността на ставащото. Мисля, че западната реакция по този въпрос ще бъде мълчалива. С други думи, Западът ще разчита, че Киев по някакъв начин ще реши въпроса. А именно на това не трябва да се разчита. Всичко което наблюдаваме до сега, а това вече е трети опит, се получава неубедително. За сега не изглежда така, че украинските временни власти могат да решат този въпрос.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_05_02/Ekspert-reakcijata-na-Zapada-na-specialnata-operacija-v-Ukrajna-shhe-bde-mlchaliva-1302/4