Расте броят на украинските туристи в Крим

Лидерът на руската република Крим Сергей Аксьонов заяви, че украинските туристи, пристигащи на почивка в областта, стават нейни съюзници, защото виждат реалното положение на полуострова. Той отбеляза, че миналата година републиката е била посетена от половин милион украинци, пише „Взгляд“.

„Украинските граждани както и преди пристигат да почиват по курортите на Крим. През миналата година около 500 хил. украински граждани посетиха републиката и почиваха спокойно, без каквито и да е ограничения. Хората, които си тръгват от тук, фактически стават наши съюзници, защото виждат и разбират, че тук няма въоръжени хора на кръстовищата“, заяви Аксьонов.

До 1 юли Крим е бил посетен от 1,5 милиона туристи, което е с 21% повече от показателите за съответния период миналата година. От тях 10% са били украински граждани. На 25 юни властите в Крим съобщиха за начало на пика на курортния сезон. В средата на май министърът на транспорта на Русия Максим Соколов съобщи, че от началото на 2016 г. пътникопотока към Крим е нараснал с 30%, предава Фокус.

Кримските власти очакват, че тази година областта ще бъде посетена от между 6 и 7 милиона туристи. През 2015 г. Крим бе посетен от 4,5 почиващи.