Раниха лидера на „Ислямска държава“

Лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е бил ранен при удар на иракските военновъздушни сили в иракския град ел Каим.

Градът е разположен на границата със Сирия. Новината предаде ТАСС, цитирайки изказване на иракският премиер Хейдар ал Абади пред вестник „Ал Хаят“.

Абу Бакр ал Багдади, който пребивава предимно в Сирия, е оцелял по чудо, пише вестникът.

Преди месеци се появи информация, сроред която Абу Бакр ал Багдади е бил убит при масиран въздушен удар на коалцията.

По-рано днес стана известно, че „Ислямска държава“ е поискала откуп от 200 милиона долара за двама японски заложници. Терористичната групировка ще екзекутира двама японски заложници, ако до три дни не получи откупа.

Искането е било изпратено с видео послание, съобщава Асошиейтед прес. Японските заложници са по оранжеви дрехи, в каквито се появиха и останалите екзекутирани чуждестранни заложници, а маскиран мъж в черно, размахващ нож, отправя своята заплаха. Освен откупа от $200 млн. той призовава японците да окажат натиск върху своето правителство да се откаже от „глупавата финансови подкрепа“ за водената от САЩ коалиция в Ирак.

Самоличността на показаните в клипа японци не е потвърдена официално, но властите предполагат, че това са журналистът на свободна практика Кенджи Гото, отразявал войната в Сирия и Харуна Юкава – наемен боец. Те били отвлечени през август миналата година от Сирия.