Разколници пребиха вярващи и превзеха храм в Украйна

На 21 септември, навръх празника Рождество на Пресвета Богородица, представителите на така наречената „Киевска патриаршия“, отцепила се от московската Църква-майка, и ползвайки се с подкрепата на въоръжените националисти и бездействието на органите на реда, превзеха насилствено храма „Св. Георги Победоносец“ в с. Катериновка в Тернополска област в Западна Украйна.

След като членовете на общността на УПЦ поискали да бъдат допуснати в църквата, за да вземат свещените предмети, бойците от подразделенията на МВР „Батальон Тернопол-2“ започнали жестоко да ги бият. В резултат на побоя 15 души са получили травми, а един е тежко ранен и настанен в болница. Някои от пострадалите са със счупени крайници, съобщават на сайта на Украинската православна църква Московска патриаршия.

Побоят над вярващите в с. Катериновка в Кременецки район се превърна в повод за писменото обръщение на Предстоятеля на УПЦ до украинския президент.

Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий изрази безпокойството си във връзка с използването на сила по отношение на вярващите от Украинската православна църква, в резултат на което пострадаха 15 души, двама от които са в болница.

Архийереят подчерта недопустимостта на силовото разрешаване на религиозните конфликти, както и участието в тях на радикални сили.

Предстоятелят обърна вниманието на Порошенко върху системното нарушаване на религиозното законодателство в Тернополска област, което е довело до междуконфесионална вражда в региона.

Митрополит Онуфрий пожела молитвеното застъпничество на Пресвета Богородица да пази украинския народ от войни и раздори, да възстанови мира и благополучието на украинската земя.

През последната година повече от 30 църкви са били превзети от привържениците на така наречената „Киевска патриаршия“, поради което много общини на УПЦ са останали без храмовете, които самите те са строили с ръцете си и със свои средства в продължение на много години.

Американските марионетки в Киев осъзнават, че докато се съхранява духовното единство на руския народ, на вярващите руснаци и украинци, всички усилия на властите да подтикнат едни срещу други украинци и руснаци ще бъдат напразни.