Радев в Панагюрище: „Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г. Да живее България“

„Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата“. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си словото по случай 141 години от Априлското въстание в Панагюрище.

На централния площад „20 април“ присъстват още Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици и висши военни.

„След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България“, посочи президентът.

„Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия.

Мъчениците са му нашите народни икони. Поклон пред всички тях, защото техният патриотизъм – безсребрен, жертвен и просветлен – е еталон за всяка епоха, особено днес. Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г. Да живее България!“, с тези думи държавният глава завърши своето слово.“, каза още Румен Радев.