П О К А Н А

В памет на четиримата червеноармейци: Федя Борейко, Николай Матвиенко, Владимир Дударев и Павел Флоров, пътуващи с „влака на смъртта” към Освиенцим и освободени от българските антифашисти: Александър Венков, Спас и Йордан Спасови, кметството на с. Волуяк, р-н Връбница към Столична община, Национално Движение Русофили и МСлО „Перун” Ви канят на 24.04.2015г. /петък/ на откриването на Паметна плоча.

Плочата е поставена върху сградата на читалището в центъра на с. Волуяк.

Тържеството ще започне в 17 часа.

 

И С Т О Р И Ч Е С К А С П Р А В К А

 На 24 април 1944 група антифашисти от с. Обеля установява, че в товарна влакова композиция, намираща се на коловозите на гара Волуяк, заедно с пленени евреи от Беломорска Тракия има и четирима съветски червеноармейци.

След установяване на контакт с тях, бойна група антифашисти от с. Обеля обезоръжава охраната на влака и освобождава червеноармейците. Първоначално ги настанява в дома на Трайчо Грозданов на ул. Искърско шосе в кв. Надежда.

С тази смела и безкръвна акция са освободени от плен съветските войници:

– Павел Макарович  Флоров – от станция Ключки, Ковроски район на Владимировска област,

– Фьодор Макарович Булейко – от гр. Чугаев, Харковска област,

– Николай Леович Матвиенко –  от с. Андреевич, Донецка област и

– Владимир Василевич Дударев от гр. Москва

След престоя от няколко дни в дома на Тр. Грозданов, войниците са заведени и укрити последователно в различни домове на симпатизанти и антифашисти в кв. Надежда, с. Илиянци, с. Маслово, с. Драговищица, с. Градец, с. Богьовци и с. Клисура, а после заедно с куриери, заминават за Трънския партизански отряд. Като партизани в Трънския отряд четиримата червеноармейци воюват достойно и със своя опит и героизъм подпомагат много акции на отряда.

След идването на Съветската армия на Балканите Павел Флоров остава в редовете на Съветската армия, а другите трима са на работа в тила.

Подробно описание на тези събития е дадено от ген. Кръстан Кръстанов в статия с надслов „Дружба” в Сборник със заглавие „Червеноармейци – български партизани”, издадено от Държавно военно издателство през 1964г.

От същия автор има и документална повест „Ще ви обичам и след смъртта” – издание на „Народна младост” през 1981г.

За освобождението на четиримата пленници от фашистко робство има и игрален филм „Четиримата от вагона”.

През 1985г. по повод 40-та годишнина от Победата над хитлерофашизма и края на II-та Световна война, е била поставена паметна плоча на гара Волуяк. За съжаление след 1992г., по разпореждане на тогавашния кмет на София Александър Янчулев, с цел да се заличи историческата памет, паметната плоча беше разбита.

Интересен е фактът, че през 1970 г. като скъпи гости на жителите на Обеля, Волуяк и другите селища, в които са били укривани съветските войници, са били трима от тях – Павел, Фьодор и Николай.

По повод на 70-годишнината от II-та Световна война и Деня на Европа Кметството и русофилите на с. Волуяк, заедно с Национално Движение Русофили и Международна Славянска община „Перун” възстановиха и поставиха наново паметната плоча. Тя е за напомняне миналите събития и за пример на идните поколения, никога вече да няма фашизъм.

Плочата е поставена на стената на читалището в с. Волуяк и ще бъде открита на 24.04.2015г. – 71 години след освобождението на четиримата червеноармейци от фашистки плен.