Руски специалисти разработват програма за усвояване на Луната

Първият пилотиран полет на разработвания в Русия перспективен транспортен комплекс от ново поколение (ПТК-НП) е планиран за 2028 г., се казва в текста на проект на дългосрочната руска програма за усвояване на далечния космос, предаде ТАСС. Текстът трябва да бъде одобрен от руското правителство.

„Понастоящем РКК „Енергия“ планира да пристъпи към летни изпитания на ПТК-НП на околоземна орбита през 2024 г.“, се посочва в документа. „Първият пилотиран полет на ПТК-НП до Луната е планиран за 2028 г.“

Руски специалисти разработват програма за усвояване на Луната. Предполага се, че програмата ще бъде осъществена на три етапа до 2040 г. Изследването на естествения спътник на Земята ще започне с кацане на автоматични космически апарати и ще приключи със създаване на лунна инфраструктура.

До 2040 г. усвояването на Луната ще бъде извършено на три етапа, които ще бъдат определени както от наличието на необходимите средства за извеждане на апарати в космоса, така и от космически комплекси за автоматични и пилотирани проекти, се отбелязва в документа.

През първия етап е планирано изследване на Луната от автоматични апарати. Предвидено е кацане на автоматични междупланетни станции „Луна-25“ и „Луна-27“ в района на Южния полюс, изследване на реголита и физическите условия в полярния район с помощта на станцията „Луна-26“, както и доставяне на събрания от станцията „Луна-28“ лунен грунт на Земята. В резултат учените възнамеряват да изяснят състава и физико-химичните свойства на лунния полярен реголит и да изберат най-подходящия район в околностите на Южния полюс за бъдещо построяване на лунен полигон и лунна база. /БТА