Първите руски специалисти пристигнаха в Сирия за разминиране на Палмира

Първите подразделения на отряда на международния противоминен център към Въоръжените сили на Русия пристигнаха в авиобазата „Хмеймим“ в Сирия, за да участват в разминирането на Палмира, съобщиха пред журналисти от пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС.

„Днес, първите подразделения отряда на международния противоминен център към Въоръжените сили на Русия пристигнаха в авиобазата „Хмеймим“ в Сирийската арабска република за участие в хуманитарно разминиране на жизненоважната инфраструктура и историческата част на древния град Палмира“, се казва в обръщението.

„В прехвърлянето на подразделенията на отряда участваха самолети от Военно-транспортната авиация Ан-124 „Руслан“ и „Ил-76“, съобщиха още от пресцентъра.

Министерството на отбраната на РФ припомни, че отрядът е оборудван с най-модерните средства за разминиране и защита. По-рано военно-дипломатически източник разкри, че в операцията ще участват около 100 специалисти, оборудвани с роботи. Самото разминиране, по думите му, ще продължи минимум няколко месеца. Предстои военните да разминират не само историческата част на града, но и жилищните квартали и входовете към Палмира.