Пушков: целта на Ердоган да свали „тирана Асад“ е неизпълнима

Председателят на комисията по международни въпроси в руската Дума Алексей Пушков нарече „неизпълнима“ целта на Турция да свали сирийския президент Башар Асад, заявена от президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Газета.ру

По-рано Ердоган заяви на междуправителствен форум в Истанбул, че турската армия е навлязла на сирийска територия, за да „сложи край на управлението на жестокия тиран“ – сирийският президент Башар Асад.

„Ердоган заяви, че турската армия е навлязла в Сирия, за да свали Асад. Но тази цел изглежда неизпълнима. Много прилича на политическа риторика“, написа Пушков в Twitter.

По думите на Ердоган, цитирани от Hürriyet Daily News, в Сирия до момента са загинали близо 1 милион души и избиването на мирното население, включително деца, продължава. „Къде гледа Организацията на обединените нации?“, риторично запита турският президент, цитиран от RT.

Той посочи, че досега Анкара е „проявявала търпение“, но това повече не може да продължава. Това била и причината турската армия да навлезе в Сирия заедно със „Свободната сирийска армия“.

„Защо влязохме ли? Ние не претендираме за сирийски територии. Целта ни е да върнем земята на истинските й собственици. С други думи, озовахме се там в името на справедливостта. Влязохме, за да сложим край на управлението на тирана Асад, който провежда държавен терор в страната. Това е единствената причина“, подчерта Ердоган.

Руският външен министър Сергей Лавров ще обсъди изказването на Ердоган при посещението си в Турция, съобщи неговият заместник Михаил Богданов, съобщи Газета.ру. За 1 декември е предвидена среща на шефа на руската дипломация с турския му колега Мевлют Чавушоглу.

На 24 август въоръжените сили на Турция започнаха операция „Щитът на Ефрат“ на сирийска територия. Първоначално заявената цел на Анкара бе борба с терористичната групировка „Ислямска държава“ и сирийските кюрди, смятани за терористи от турското правителство, припомня RT.

Източник:  „Руски дневник