Пушков: Ученията на НАТО в Естония са провокативни

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков заяви, че започналите в Естония мащабни военни учения на НАТО са провокативни и доказват несъстоятелността на изказванията на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг за това, че НАТО не търси конфронтация с Русия и не се стреми към Студена война, предаде ТАСС.

Ученията на НАТО Spring storm, в които се планира участието на 6 хил. военни, започнаха в Естония в понеделник. Както съобщи в неделя генералният щаб на Силите на отбраната на Естония, маневрите ще продължат до 19 май.

Преди всичко, тези учения „опровергават изказването на Столтенберг във вчерашното интервю пред немското издание Welt за това, че НАТО не иска нова Студена война, конфронтация с Русия и надпревара във въоръженията“, заяви Пушков пред ТАСС.

Според него, „разполагайки военни и военна техника в балтийските държави и създавайки бази в Полша, НАТО, разбира се, върви по пътя на разгръщането на нова Студена война и, естествено, преминава към стадий на конфронтация с Русия“.

„На Столтенберг не му се връзват нещата. Ако се провеждат военни учения в близост до руските граници, а това е именно нещото, което НАТО прави в момента, то това носи провокативен характер. Това по принцип е такъв стадий от военна подготовка, която, разбира се, предизвиква голямо безпокойство в Русия“, продължи Пушков. Ученията показват, че НАТО „изобщо не възнамерява да спре и ние можем да очакваме сериозно активизиране на усилията на алианса за създаване на постоянно военно присъствие в непосредствена близост до границите ни, най-вече в балтийските държави и Полша“, констатира той.

Депутатът отбеляза още, че маневрите на алианса се провеждат месец преди срещата на върха на НАТО във Варшава.

„На варшавската среща на върха най-вероятно Полша и другите подобни на нея страни ще поставят въпроса за постоянното присъствие на НАТО в страните от Източна Европа. Не изключвам подобно решение да бъде прието“, предупреди Пушков.

„Затова изказването на Столтенберг е просто риторика, на която изобщо не бива да се обръща внимание, защото тя противоречи на всичко, което прави НАТО“, подчерта той.

В този смисъл неотдавна състоялото се на ниво посланици заседание на Съвета Русия-НАТО не е променило нищо в подходите на алианса, посочи още депутатът.

„НАТО използва тези заседания като параван за военната си подготовка, и това е. Ние изобщо не виждаме намаляване на темповете на приближаване на военните структури към руските граници. Тоест, постоянно ни изпращат сигнал, че НАТО ще се приближава все повече и повече – във военно отношение“, счита той.