Пушков: РФ се стреми към ефективна, а не към фиктивна коалиция срещу ИД

Председателят на комитета по международни отношения към Държавната Дума на РФ Алексей Пушков заяви, че бомбардировките на позициите на ИД от страна на САЩ са абсолютно безсмислени, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Необходимо е да се създаде коалиция, която да действа ефективно в борбата срещу терористичната групировка, убеден е Пушков.

Алексей Пушков заяви, че за разлика от САЩ, които провеждат неуспешни бомбардировки на позициите на терористичната групировка „Ислямска държава“, Русия предлага да се създаде реално работеща коалиция.

„Колкото повече САЩ бомбардират ИД, толкова повече тя (групировката) се придвижва към Дамаск. Русия предлага да се създаде срещу ИД не фиктивна, а ефективна коалиция“, написа Пушков в Twitter.

Единен фронт на борба срещу ИД няма: с групировката се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция, оглавявана от САЩ (която засега се ограничава до въздушни удари), също и кюрдите и ливанските и иракските шиитски опълченци. В резултат на бойните действия, стотици хиляди цивилни са били убити, а няколко милиона са станали бежанци.