Пушков: Опитите на САЩ да изолират Русия се провалиха

Опитите на САЩ да изолират Русия се провалиха – изолацията не продължи и година и половина. Това заяви в сряда председателят на комисията по международни въпроси към Държавната дума на РФ Алексей Пушков, предаде ТАСС.

По думите му, последните две години и нещо са „съществено изпитание“ за руската дипломация и за цялата външна политика на РФ. „И днес можем да кажем, че ние преминахме изпитанието. Основният показател е това, че се провали официално заявената от президента на САЩ Барак Обама цел – изолацията на Русия. Тя не се задържа и година, година и половина“, каза Пушков.

Той отбеляза, че днес американският лидер изобщо не използва този термин. „Тя (изолацията) се провали, когато Обама се срещна с президента на РФ Владимир Путин на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември 2015 г.“, отбеляза депутатът.

„Това, че Русия е необходима нация за решаването на международните въпроси, бе признато и от Обама, и от Джон Кери“, заяви Пушков. Според него, това доказват срещите на руската страна с ръководството на Франция, Австрия, Гърция, Германия и Италия. „Това доказва неотдавнашното посещение на японския премиер Синдзо Абе, извършено въпреки препоръките на САЩ, както и присъствието на Юнкер на икономическия форум в Санкт Петербург, независимо от също толкова ожесточената критика“, каза още Пушков.