Пушков обвини САЩ в „геополитическо късогледство“

Единствено САЩ, за разлика от редица други страни, не признават, че Турция купува петрол от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), заяви председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков, предаде РИА Новости.

„Наред с Русия, Сирия, Ирак, Гърция и Израел, обвиняват Турция в купуване на петрол от ИД. Единствено САЩ не виждат това заради „геополитическата си миопия (късогледство – бел. ред.)“, пише Пушков на страницата си в Twitter.

Във вторник министърът на отбраната на Израел Моше Яалон и гръцкият му колега Панос Каменос на среща в Атина заявиха, че Турция отдавна купува петрол от ИД.

Преди това външният министър на Сирия Уалид Муалем също заяви за търговията на петрол между Турция и терористичната организация. През декември миналата година подобно изявление направи и иракският премиер Хейдар ал-Абади.

Министерството на отбраната на Русия представи доказателства за участието на терористите в търговията с петрол с Турция през сирийската граница.