Пушков: НАТО не трябва да се отдава на русофобия, а да обяви война на ИД

Вместо да се „отдава на русофобия“, НАТО трябва да обяви война на терористичната групировка „Ислямска държава“, счита председателят на комитета на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

Съгласно чл. 5 от Вашингтонския договор Алиансът трябва именно така да реагира на нападение на един от своите членове, припомни руският депутат.

„НАТО следва да не се отдава на русофобия, а в отговор на нападението срещу член на Алианса, съгласно чл. 5 от Вашингтонския договор, трябва да обяви война на ИДИЛ“, пише Пушков в Twitter.

В петък вечерта Париж бе поразен от серия терористични актове. Неизвестни лица откриха стрелба в един от ресторантите в 10-ти район на френската столица, три взрива прозвучаха в непосредствена близост до стадиона „Стад де Франс“, където по това време се играеше приятелски мач между националните отбори на Франция и Германия, на който присъства френският президент Франсоа Оланд. На рок-концерт в зала „Батаклан“ в 11-ти район, неизвестни лица взеха заложници. Жертвите от терористичните актове, по последни данни, са 129 души.

В обръщение към нацията френският президент Франсоа Оланд нарече атаката „акт на война“ и заяви, че зад терористичните актове стои така наречената „Ислямска държава“. „Това е акт на война, и зад това нападение стои терористична армия, „Ислямска държава“, джихадисти, които се обявиха срещу Франция, срещу ценностите, които ние защитаваме в цял свят“, каза той.