Пушков: Западът се раздели на привърженици и противници на конфронтацията с Русия

Мюнхенската конференция по сигурността показа, че Западът се е разделил на привърженици и противници на конфронтацията с Русия. Такова мнение изрази председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков на среща с журналисти, организирана от руското посолство в Гърция, предаде ТАСС.

„Мюнхенската конференция показа в какво положение се намират сега отношенията между Запада и Русия, – отбеляза той. – Главното се състои в това, че в Европа и в западния алианс като цяло се наблюдават две тенденции: разгръщане на дългосрочна Студена война срещу Русия и втората тенденция – запазване на партньорството между Русия и Евросъюза“.

„Носител на първата тенденция в Мюнхен бе господин Йенс Столтенберг, който произнесе класическа реч от Студената война, като заяви, че пред Запада има две заплахи – една от Юг и една от Изток, но на практика цялата си реч той посвети на така наречената заплаха от Изток, – подчерта Пушков. – И господин Столтенберг изказа в речта си формула на отношенията с Русия, която е неосъществима. Той заяви, че са необходими повече сплашване и повече диалог, но трябва да кажа, че ако НАТО поеме по пътя на сплашването, то диалогът ще бъде невъзможен“.

„Другата тенденция, която бе заявена в Мюнхен, е гледната точка, според която Западът не трябва да върви по пътя на Студената война, а трябва да си сътрудничи с Русия, без която е невъзможно да бъдат решени проблемите със сирийската криза, бежанците и като цяло да се постигне стабилизиране в Близкия изток, – убеден е Пушков. – Тази тенденция, в частност, бе представена в речта на външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, както и на френския премиер Мануел Валс, който няколко пъти повтори, че главният враг на европейската общност е групировката „Ислямска държава“ и основната задача сега е ефективната борба с тероризма“.

„В преговорите в Атина ние още веднъж установихме, че Гърция безусловно принадлежи към тези страни от Евросъюза, които са привърженици на дългосрочното и сериозно сътрудничество с Русия и които изхождат от това, че няма алтернативи на това сътрудничество“, каза още Пушков.