Пушков: Визитата на френски депутати в Крим е важна стъпка

Двудневната визита на парламентарна делегация от Франция на Кримския полуостров, която трябва да пристигне на 23 юли, е дипломатически пробив в руско-френските отношения. Това заяви във вторник председателят на Комитета по международните дела в руската Държавна дума Алексей Пушков в ефира на“Россия-24″.

„Досега в Крим не е идвала нито една официална делегация от страна от Евросъюза. Тук са идвали някои обществени деятели и политически фигури, най-вече свързани с така наречените евроскептични партии. Но делегация от политическия мейнстрийм – такава още не е имало. По мое мнение, това е пробив“, каза Пушков.

По-рано зам.-ръководителят на администрацията на Държавната дума и началник на управлението по връзки с обществеността и взаимодействие с медиите Юрий Шувалов съобщи, че председателят на парламента Сергей Наришкин на 23 юли ще се срещне с делегация на френския парламент начело с съпредседателя на асоциация „Франко-руски диалог“, депутата от Народното събрание Тиери Мариани. По думите на Шувалов, френските депутати възнамеряват също така да посетят Крим.

„Когато френски депутати идват да посетят Крим, с това те показват, че се интересуват от настроенията на кримчани. Защото Западът зае изключително антидемократична позиция да не признава референдума, а да изхожда само от позицията на Киев и Порошенко. Но Киев и Порошенко не представляват хората, които живеят в Крим. Там са над два милиона души, и те сами имат правото да решават собствената си съдба“, каза Пушков, цитиран от РИА Новости.

Според него, посещението на френските депутати в Крим е сериозна политическа стъпка, показваща, че в Европа съществуват значителни политически сили, демонстриращи способност да се изправят над „тесните санкционни съображения“ и желание да се разберат настроенията на полуострова.