Пушилин: Украйна не изпълнява Минските споразумения и усилва блокадата на ДНР и ЛНР

Украйна не изпълнява споразуменията от Минск и усилва икономическата блокада на ДНР и ЛНР. Това заяви в четвъртък заместник-председателят на народния съвет и представител на ДНР в Контактната група Денис Пушилин.

„Икономическата ситуация е тежка. Украйна, въпреки Минските споразумения, усилва икономическата и енергийна блокада. В продължение на 3 седмици нито един автомобил с хранителни продукти от страна на Украйна не е идвал на територията на ЛНР и ДНР“, каза Пушилин на пресконференция в Ростов на Дон.

Според него, за справянето със ситуацията е необходимо да се възстановят стокообменът и предприемаческите връзки на републиките с РФ. „Нас не ни интересува контрабандата. Единствената до този момент легална доставка на хранителни продукти – това е хуманитарната помощ от Русия, която постъпва редовно“, каза той.

По-рано руският президент Владимир Путин нарече „геноцид“ решението на Киев да прекрати доставките на газ в Новорусия.

„Не стига това, че там (в Донецк и Луганск) има глад, и както ОССЕ констатира – там има хуманитарна катастрофа, ами и спряха и подаването на газ! Как се нарича това? Това вече намирисва на геноцид”, каза Путин по време на пресконференция след преговорите с кипърския му колега Никос Анастасиадис.

„Съдейки по всичко, някои от отговорните ръководители на днешна Украйна не разбират, какво е това въпрос от хуманитарен характер и въпросът за хуманното изобщо. Самото понятие, според мен, вече съвсем е забравено“, добави той.

Путин отбеляза, че когато засяга тези проблеми в разговорите с украинското ръководство, то в отговор се чува следното: „те сами воюват и ние нищо няма да им плащаме“.

При това той подчерта, че покрай „хората с оръжие, които отстояват правата си“ в Донецк и Луганск има незащитени и уязвими хора, които страдат от създалата се ситуация.

„Там има и деца, и жени, и пенсионери, които са заработили пенсиите си още в съветски времена и имат право на тази пенсия. Има инвалиди, в края на краищата, които са встрани от всякакви конфликти. Кой има правото да ги остави без средства за съществуване? Или украинските власти смятат това за своя територия, но тогава те носят цялата отговорност за ситуацията там. Или това не е така – нека тогава те открито да го кажат“, отбеляза руският президент.

При тези обстоятелства част от газа, доставян на Украйна, Русия изпрати в Донбас.

„Газпром“, доставяйки газ на Украйна, в това число и на територията на ЛНР и ДНР, действа в съответствие с договора от 2009 г. и допълненията към него, каза още Путин.

„Ние научихме, че оправдавайки се с предполагаеми повреди в газопроводите, Киев е прекратил газоснабдяването и електроснабдяването преди няколко дни. В същото време „Газпром“ изпълнява договора, подписан още през 2009 г. и допълненията към него от октомври миналата година. В пълното съответствие с този договор в рамките на доплатените средства се доставя газ на Украйна в обемите, които са й необходими. В тези договори са споменати и тези точки на преминаване (на територията на ДНР и ЛНР)“, каза Путин.

Руският президент подчерта, че в тази връзка няма нарушения от страна на „Газпром“.