Пушилин потвърди, че наблюдателите на ОССЕ са задържани от опълченците

Един от лидерите на самопровъзгласената Донецка Народна Република Денис Пушилин потвърди информацията за задържаните от опълченците на Донбас наблюдатели на ОССЕ, съобщи РИА Новости.

„Народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви в четвъртък на 29 май, че опълченците наистина са задържали четиримата наблюдатели на ОССЕ и в момента провеждат проверка. По думите му, наблюдателите се намират при опълченците в Макеевка, а мисията на ОССЕ в Киев държат връзка с тях. Пономарьов също така заяви, че при наблюдателите е намерено „подозрително оборудване”. По-рано той заявил, че ако статутът на наблюдателите бъде потвърден, те ще бъдат освободени.

„Тази група наистина е при нас и в момента я проучваме. Трябва да се убедим, че тези хора наистина са наблюдатели на ОССЕ. Има подозрения, че са шпиони. Характерен бе моментът, когато по време на боя до летището връзката с тях бе прекъсната, а веднага след боя връзката отново бе възстановена”, заяви Пушилин.
По-рано от ОССЕ са заявили, че връзката с наблюдателите е възобновена в района на Донецка област. Освен това, връзката е изчезнала веднага, след като групата е тръгнала на поредното патрулиране към изток на Донецка област и били спрени от неизвестни в района на блокпоста до град Шахтьорск.

Напомняме, че четиримата наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), с които беше загубен контакт в понеделник вечер, са задържани от проруски опълченци в Източна Украйна. По думите на Пономарьов, ОССЕ е била предупредена да не изпраща хора в района, но въпреки това наблюдателите й са навлезли там.

От средата на април киевските власти провеждат специална военна акция в източна Украйна, с цел потискане на протестни действия, възникнали като реакция на смяната на властта в страната на 22 февруари след многократни сблъсъци в центъра на Киев с признаци на военен преврат.