Путин ще обсъди с премиера на Люксембург перспективите в отношенията между РФ и ЕС

Във вторник руският президент Владимир Путин ще се срещне с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който ще посети Русия с работна визита, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости.

„В хода на преговорите се предполага разглеждането на актуалните въпроси от двустранната и международната програма, както и перспективите в отношенията между Русия и ЕС с отчет на председателството на Люксембург в Европейския съюз“, се казва в съобщението.

По-рано в Сочи Бетел се срещна с руския председател на правителството Дмитрий Медведев. След Русия люксембургският премиер ще посети Украйна.

По-рано Ксавие Бетел заяви пред журналисти, че възнамерява да обсъди с руските власти цял спектър от въпроси, свързани със ситуацията в Украйна и Сирия, проблема с емиграцията и борбата срещу тероризма.

„Аз информирах генералния секретар (на НАТО Йенс Столтенберг) за това, че следващата седмица ще посетя Москва, за да се срещна с президента Путин и премиера Медведев. Както и че ще посетя Украйна“, каза Бетел.

Той отбеляза, че в рамките на визитата си би искал да чуе позициите на различните страни.

„Ситуацията в Украйна ще бъде един от основните въпроси, но не единственият. Ще говоря за имиграцията, проблемите в Сирия и борбата срещу тероризма. Трябва да се има предвид, че за разрешаването на някои кризи, и ние видяхме това в примера на други международни проблеми през последните месеци, Русия също е необходима“, каза люксембургския премиер.