Путин ще обсъди с президента на Венецуела ситуацията на петролния пазар

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в четвъртък в Москва с венецуелския държавен глава Николас Мадуро, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на прессекретяря на руския президент Дмитрий Песков.

„Действително такава среща е планирана за четвъртък“, потвърди той.

„Естествено, първо ще трябва да възстановим руско-венецуелските отношения, които са богати на много проекти, в частност – в сферата на енергетиката и банково-финансово сфера”, отбеляза Песков.

„Разбира се, сред темите ще бъде и ситуацията на петролния пазар, както и други актуални въпроси“, добави той.

Миналата седмица венецуелският президент посети няколко държави – членки на Организацията на страните-производителки на петрол (ОПЕК), както и Китай.

Според венецуелския лидер основната цел на контактите му в Саудитска Арабия, Катар, Иран, Алжир и Китай е „продължаване на усилията на високо равнище за възстановяване на световните цени на петрола“.

В началото на тази година Мадуро заяви, че САЩ водят петролна война с цел да разрушат Русия и Венецуела. Според него още една цел на тази война е разрушаването на ОПЕК. „Бушува петролна война, целта на която е да разруши Русия. Едновременното понижаване на цените на петрола е насочено и срещу Венецуела, за да колонизират отново нашата страна, да разрушат независимостта ни и революцията и да доведат страната до икономически колапс“, подчерта той.

Падането на цените на петрола предизвика обезценяване на руската национална валута. За половин година доларът и еврото поскъпнаха двойно. Възникна риск от повишаване на цените на стоките от първа необходимост. Специалисти предполагат, че пикът на инфлацията ще е през пролетта на тази година. Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че въпреки трудностите всички социални задължения ще бъдат изпълнени.