Путин ще обсъди с колегите си от „нормандската четворка“ реализацията на Минските споразумения

В петък руският президент Владимир Путин ще пристигне в Париж, където ще се проведе среща на върха на „нормандската четворка“, предаде ТАСС. Това ще бъде третата лична среща между лидерите на Германия, Франция, РФ и Украйна от началото на появата на така наречения нормандски формат на преговорите по Украйна през юни 2014 г.

Наблюдателите очакват на тази среща да бъде постигнат някакъв пробив. Именно такова значение в разрешаването на украинската криза придоби срещата на „четворката“ през февруари 2015 г., която завърши с подписването от страните в конфликта на комплекс от мерки – документът, който се превърна в „пътна карта“ за мирния процес.

Както съобщи съветникът на руския президент Юрий Ушаков, срещата на „четворката“ ще се състои от преговори и работен обяд на лидерите. Също така, по думите му, Путин ще проведе разговори с президента на Франция Франсоа Оланд и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Ушаков отговори отрицателно на въпроса, дали се планира двустранна среща на руския лидер с президента на Украйна Петро Порошенко. „Има се предвид, че президентите (на Русия и Украйна) ще общуват плътно по време на срещата в нормандски формат“, поясни съветникът на руския президент.

По-рано украинската страна разпространи информацията, че Москва е поискала да бъде проведена среща между Путин и Порошенко, но  прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков опроверга тези твърдения.

Песков добави, че основните срещи на руския президент с лидерите на Франция и Германия ще се проведат преди основната среща на върха. По думите му, на отделните контакти и четиристранната среща в Париж „ще бъде посветен целият ден“.

В Кремъл очакват от тази среща „допълнителен импулс към необходимостта от цялостното изпълняване на Минските споразумения“. При това Ушаков не се нае предварително да прогнозира какъв ще бъде конкретният резултат от дискусията в Париж. „Ние искаме да постигнем това, изпълняването да върви по всички направления, всички точки от Минските споразумения трябва да бъдат реализирани“, заяви той пред журналисти.