Путин ще направи годишното си обръщение към Федералното събрание

На 4 декември президентът на Русия Владимир Путин ще направи годишното си обръщение към Федералното събрание, съобщи ТАСС.

Това ще бъде 21-во послание на президент в новата история на Русия (предвид подобни обръщения на президентите Борис Елцин и Дмитрий Медведев) и 11-то на Путин.

Посланието към Федералното събрание е базов документ, определящ позицията на държавния глава във връзка с основните положения на руската политика. Задължението на президента да оповестява посланието, е определено от Конституцията.

В посланието е представена гледната точка на президента върху основните направления в развитието на Русия не само в близката една година, но и  в по-голяма перспектива. Обикновено, повече от половината на документа е посветена на вътрешните проблеми на Русия, а по-малката част на международните.

Настоящето обръщение на руския президент този път ще се отличава от предходните. В него ще бъде включено и бюджетното послание, което до тази година се е публикувало отделно.

Експертите предполагат, че в посланието ще бъде направена оценка на опитите на Запада да оказва натиск върху Русия и ще бъдат обявени съответните мерки във връзка с мобилизацията на вътрешните ресурси на страната в условията на непрекъснато понижение на цените на нефта.

Подготовката за такова послание отнема един месец. Повечето отдели на администрацията в Кремъл обработват свои групи въпроси, насочвайки предложения към президента. Освен това, държавният глава провежда консултации с различни политически сили, не само  представителите в парламента, но и с лидерите на така наречените малки партии. Окончателната редакция на текста президентът подготвя лично.